CRISI DEL DEUTE
Crònica 07/05/2011

Grècia desmenteix la seva sortida de l'euro però sacseja la moneda única

Les especulacions tornen a ser sobre la taula. Si aquests dies es discutia una eventual reestructuració del deute grec, ara es planteja fins i tot la seva sortida de l'euro. De moment, només són paraules.

Ariadna Carbonell
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, conversa amb el primer ministre grec, George Papandreu.

Barcelona.Ni parlar-ne, de sortir de la zona euro. El govern grec es va afanyar ahir a desmentir la notícia publicada a la versió digital del setmanari alemany Der Spiegel , que citava fonts sense identificar de l'administració d'Angela Merkel per plantejar l'abandonament de l'euro per part del país hel·lènic i la reintroducció del dracma. Després del desmentiment de l'executiu de George Papandreou n'hi va haver d'altres, com el del propi govern de Merkel, el de l'Eurogrup i el de la mateixa Espanya. Els portaveus oficials també van negar que tinguessin prevista una reunió d'urgència per a la nit d'ahir, tal com assegurava la informació del setmanari.

La publicació de la notícia de la possible deserció hel·lènica de la moneda única va agafar les borses amb el pany tancat pel cap de setmana. Tanmateix, el mercat que continuava obert era el de divises, i va recollir ràpidament les especulacions. L'euro va accelerar la seva caiguda en relació al dòlar -que ja havia iniciat en la sessió de dijous quan el Banc Central Europeu va desvelar les seves intencions de mantenir els tipus d'interès al juny- fins a arribar al canvi d'1,4342 dòlars per euro des del valor d'1,4540 amb què havia iniciat la sessió, o dit d'una altra manera, una pèrdua de valor de l'1,3%.

El fet que Grècia sortís de la zona euro seria una decisió històrica sense precedents i de conseqüències difícilment calculables. Quan fa un any de la sol·licitud de rescat del país i amb el vistiplau de l'FMI i la UE per concedir-li una ajuda de 110.000 milions d'euros, els inversors miren amb recel els retards en la implantació de les retallades exigides, fins al punt de témer que el govern de Papandreou no serà capaç de pagar als creditors. Per això hi ha rumors sobre la possibilitat que Grècia hagi de reestructurar el seu deute.

"Aquestes notícies són provocacions i perjudiquen els esforços de Grècia", va afirmar el ministeri de Finances grec en un comunicat. Sigui com sigui, la maquinària especulativa ja s'ha tornat a posar en marxa.

stats