CRISI DEL DEUTE
Crònica 03/07/2011

Grècia ja pot pagar els deutes immediats

Sense sorpreses d'última hora. L'Ecofin va anunciar que Grècia rebria les ajudes que li permetran tornar la part del deute que venç entre juliol i agost. En la pròxima reunió discutiran el segon rescat.

Ariadna Carbonell
2 min
Grècia ja pot pagar els deutes immediats

Barcelona.Tal com han anat donant per descomptat, els últims dies, els mercats de deute i les borses europees, els ministres de Finances de la zona euro van donar ahir llum verda al cinquè tram del rescat grec, que suposarà una injecció per al país de 12.000 milions d'euros -8.700 a càrrec de la Unió Europea (UE) i 3.300 del Fons Monetari Internacional (FMI)- i que es farà efectiva a mitjans de juliol.

L'ajuda econòmica eixugarà les necessitats de capital més immediates del país més endeutat de la UE, amb unes factures pendents de 355.000 milions d'euros, segons dades del ministeri de Finances grec. D'aquest deute, 42.000 milions s'han de tornar durant l'any que ve, i l'agost és un moment delicat per al país, ja que ha d'amortitzar venciments per valor d'uns 6.000 milions d'euros. Uns diners dels quals Grècia no disposa i, per això, si els ministres de Finances de la zona euro no haguessin donat el vistiplau a aquest cinquè tram d'ajudes, el país s'hauria vist arrossegat a la fallida econòmica.

Tanmateix, ahir ningú no dubtava del resultat positiu de la reunió -inicialment s'havia de produir avui diumenge- que es va articular a través de videoconferència en lloc d'una trobada formal dels responsables econòmics dels països que comparteixen l'euro.

El traspàs dels fons es van desencallar quan el Parlament grec va aprovar per procediment d'urgència un sever pla de retallada de la despesa i augment dels impostos (una exigència de l'FMI) que reportarà a l'Estat hel·lè 28.600 milions d'euros en cinc anys, als quals s'hauran de sumar 50.000 milions més que es preveuen obtenir de la privatització d'empreses públiques. Aquestes mesures van ser qualificades de "claus" pel president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, que va demanar a les autoritats i als partits polítics grecs que assegurin l'aplicació "ràpida i rigorosa" del pla d'ajust.

El segon rescat, l'11 de juliol

El rescat de Grècia, aprovat el maig de l'any passat, ascendeix a 110.000 milions d'euros, concedits a un interès inicial del 5,5%, però que, al març, es va rebaixar al 4,5%. També aleshores es va allargar el termini d'amortització dels préstecs dels tres anys pactats en un primer moment als set anys i mig finals. Aquesta aportació econòmica no serà finalment suficient per sanejar els comptes del país. Per això, la UE i l'FMI ja estan en plenes negociacions per tancar un segon rescat. En aquest cas, previst en 85.000 milions d'euros i que deixaria la xifra final d'ajudes en prop de 200.000 milions d'euros.

Molt probablement, la posada en marxa del segon pla d'ajudes per a Grècia no començarà a prendre forma abans del setembre, però la seva discussió s'iniciarà en la pròxima reunió de l'Eurogrup, prevista per a l'11 de juliol. En aquest cas, l'FMI s'encarregaria de proporcionar a l'estat grec un 30% dels nous fons, equivalents a 25.500 milions d'euros, mentre que la UE hauria de facilitar-ne el 70% restant, és a dir, 59.500 milions d'euros més.

En la trobada de l'11 de juliol, també es precisarà la contribució dels bancs en el nou paquet de rescat, o, com a mínim, així ho reclamava ahir el ministre de Finances belga, Didier Reynders. El seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, ja va anunciar dimecres passat l'acord entre el govern d'Angela Merkel i els bancs germànics pel qual les entitats es comprometien a assumir 3.200 milions en el rescat.

stats