SUPORT A PALESTINA
Crònica 02/07/2011

Grècia prohibeix salpar a la flotilla de Gaza

Cristina Mas
2 min

Enviada especial a atenesEls deu vaixells que formen la segona flotilla contra el bloqueig israelià a la franja de Gaza no van poder salpar ahir des d'Atenes, com tenien previst, després que les autoritats gregues prohibissin la sortida de les embarcacions des dels seus ports. El ministeri grec per a la Protecció dels Ciutadans va justificar aquest veto per l'existència d'una situació de guerra o tensió bèl·lica a la franja, un argument que no va convèncer els activistes, que van assegurar que mantindran el seu objectiu de portar ajuda humanitària a Gaza. El coordinador de la flotilla, Dimitris Pisas, va carregar ahir contra el govern grec, acusant-lo de sotmetre's a les pressions d'Israel i posar-se en contra de la "voluntat del poble grec".

L'expedició, que reuneix uns 500 activistes de 45 països diferents, tenia previst reunir-se en aigües internacionals els pròxims dies. De fet, un dels vaixells, el nord-americà The Audacity of Hope , va aconseguir salpar ahir del port del Pireu, però va ser interceptat per la guàrdia costera grega abans d'entrar a mar obert.

Denúncia de sabotatges

Els activistes també han denunciat que algunes embarcacions havien patit sabotatges d'Israel amb l'objectiu de retardar la sortida cap a territori palestí. "En l'assalt a la primera flotilla, que va acabar amb la vida de nou activistes turcs, no hi va haver cap represàlia de la comunitat internacional: Israel pot actuar amb total impunitat i ara tenim la sensació que també pot passar qualsevol cosa", explicava dijous a Atenes Marina Albiol, diputada d'Esquerra Unida a les corts valencianes i un dels 50 membres de la tripulació del Gernika , el vaixell espanyol que participa en la iniciativa.

Israel defensa que impedirà l'arribada a Gaza de la flotilla i ha amenaçat els periodistes que viatjaran en els vaixells de prohibir-los l'entrada al país durant 10 anys i confiscar-los els equips. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha avançat, però, que sí que permetrà que la premsa israeliana s'encasti en les fragates que han d'impedir l'arribada de la flotilla a les platges de Gaza.

La imposició fa set anys del bloqueig israelià contra la població de Gaza, arran el triomf electoral de Hamàs, ha tingut un efecte catastròfic sobre l'economia de la franja, amb una manca d'aliments, materials de construcció i combustibles. La taxa d'atur supera el 60% i la majoria de la gent no té altre remei que dependre de l'ajuda humanitària. L'obertura del pas de Rafah per part de les noves autoritats egípcies ha millorat una mica les coses, però només es permet el pas de persones, amb restriccions per als homes de 18 a 49 anys, i el trànsit de mercaderies continua sota control israelià. "Encara que Egipte hagi obert del pas de Rafah, Israel manté el bloqueig per terra, mar i aire. És un bloqueig il·legal, denuncia Albiol.

stats