SECTOR FARMACÈUTIC
Crònica 03/05/2011

Grifols enfila la compra de Talecris

Grifols ha superat el penúltim escull per adquirir la nord-americana Talecris. El Tribunal de la Competència dels Estats Units ha aprovat l'operació, però a canvi de vendre actius al grup italià Kedrion.

Toni Garganté
3 min
Victor Grifols aposta des de fa un any per comprar Talecris amb l'objectiu d'accelerar el pla de creixement als Estats Units.

Barcelona.Els dubtes dels petits accionistes de Grifols sobre la compra de Talecris manifestats en l'última junta de finals del gener ahir van quedar esvaïts gairebé del tot. La Comissió Federal de Comerç nord-americana (FCT), l'equivalent al Tribunal de la Competència espanyol, va autoritzar l'operació, amb el que s'anomena "acord de consentiment" entre Grifols, Talecris i la FCT. El valor total de la transacció puja als 3.300 milions d'euros (4.000 milions de dòlars), incloent-hi el deute net.

Tot això vol dir que una vegada l'informe tècnic s'ha aprovat, només queda un últim tràmit, que té un termini de tres o quatre setmanes i que se centra a rebre el vistiplau dels comissionats polítics de la FCT, van assenyalar fonts de Grifols. La satisfacció va ser plena entre l'accionariat de la companyia catalana d'hemoderivats, que va tancar la sessió borsària d'ahir amb un augment de cotització d'un 5,27% (14,07 euros).

La proposta d'adquisició de Talecris va començar el 6 de juny de l'any passat, amb el mal precedent de l'intent de compra del grup CSL, que el 2009 ja va presentar una oferta sobre Talecris, que finalment va ser descartada per la FCT. Amb tot, el president de la multinacional farmacèutica catalana, Víctor Grífols, ha defensat sempre la proposta de compra, assegurant que la unió de les dues companyies suposaria la creació del tercer grup mundial, per sota de Baxter i de CSL.

Condicions

Però amb el que no comptava Víctor Grífols era amb la possiblitat que s'imposessin condicions en la compra. I així ha estat. La FCT ha autoritzat que Grifols es quedi amb Talecris, però l'obliga a vendre una sèrie d'actius al grup italià Kedrion. En concret, Grifols s'haurà de desprendre de la planta de fraccionament de Melville, a l'estat de Nova York. Vendrà aquestes instal·lacions a Kedrion, i s'hi quedarà en règim de lloguer els pròxims quatre anys. Un portaveu de Grifols va explicar que es tracta d'una fàbrica envellida, que utilitzarà fins que es posin en marxa les noves instal·lacions que ja construeix del mateix producte.

El grup familiar també haurà de traspassar a Kedrion dos centres d'obtenció de plasma. És una altra condició que tampoc és greu, perquè Grifols té més de 80 centres repartits pels Estats Units. Finalment, Grifols i la companyia italiana han signat un acord de producció per fraccionar plasma de Kedrion amb la marca pròpia Koate als Estats Units. En definitiva, es tracta d'introduir més competència en el segment dels hemoderivats a Amèrica del Nord amb unes condicions totalment assumibles per Grifols. A més, les mateixes fonts van afegir que les sinergies fruit de la integració -de 230 milions de dòlars anuals- no es veuran afectades per aquestes desinversions. De fet, Grifols no ha deixat mai de creure en la compra de Talecris, i ha anat formalitzant les etapes per confirmar l'operació. A principis del 2011, l'empresa ja va completar el procés de finançament, que inclou un pagament en efectiu de 2.500 milions de dòlars.

Augment de vendes

L'absorció de Talecris dóna sentit als plans de Grifols de créixer als Estats Units, el mercat que evoluciona més ràpid. Després de la integració, la facturació de 1.270 milions de dòlars augmentarà fins als 2.800 milions.

L'operació també implicarà canvis en l'accionariat. Les diferents branques dels Grifols reduiran del 40% al 29% la seva presència en el capital. El fons Cerberus i altres accionistes de Talecris entraran a formar part del grup resultant, amb una participació total conjunta d'un 28%. La part que flotarà lliurement en borsa es reduirà d'un 60% a un 43%.

stats