Crònica 24/05/2011

Grinyola el front comú contra la ultradreta

Joan Serra
3 min
El nou escenari Alicia Sánchez-Camacho va presidir l'executiva del PP després del 22-M, amb un somrient Xavier García Albiol a primera fila.

Des que encapçala la candidatura del PP a Badalona -aquesta era la sisena vegada que era cap de cartell- Xavier García Albiol sempre ha millorat els resultats electorals. Aquell llunyà 1991 es va convertir en l'únic regidor popular al consistori, un escenari que ha canviat radicalment 20 anys després. L'home que lidera l'ala dura del partit a Catalunya aspira a governar ara que ha obtingut més vots (26.890) i regidors (11) que cap altra formació. El PP defensa que l'alcaldia ha de ser a les mans de la força més votada -ja ho va verbalitzar diumenge Alicia Sánchez-Camacho i ahir ho va repetir García Albiol-, però a Badalona es fan càlculs per buscar el pacte que ho impedeixi.

El cordó sanitari és la solució per desactivar el fenomen populista? Respon Ricard Zapata-Barrero, director del grup de recerca interdisciplinari sobre immigració de la UPF, que considera que els pactes contra el discurs d'ultradreta no han de ser una simple operació aritmètica: "Pot tenir un efecte contraproduent si no hi ha un programa de govern". A Badalona hauran de fer alguna cosa més que agafar la calculadora. El PSC ja ha expressat la voluntat de formar un front comú amb CiU i ICV-EUiA. Els ecosocialistes, fins ara a l'oposició, estarien disposats a formalitzar un acord, però els nacionalistes s'hi mostren més reticents. "Em sorprendria que Artur Mas beneís un pacte de perdedors", va expressar ahir García Albiol en una entrevista a Els matins de TV3. De fet, CiU ha refredat la possibilitat d'assolir un acord. "No és fàcil organitzar un govern contra algú que ha guanyat", va afirmar ahir el líder de la federació nacionalista, Ferran Falcó. "No sé si un pacte pot ser contraproduent", va afegir també a l'ARA Josep Pera, número 3 de la candidatura convergent.

La distància que marca CiU no fa defallir el socialista Jordi Serra. Poc després de conèixer els resultats a Badalona, Serra va trucar a Ferran Falcó (CiU) i Carles Sagués (ICV-EUiA) per convèncer-los de crear el cordó sanitari per evitar el salt de García Albiol a l'alcaldia. El cap de cartell del PSC va insistir ahir en la necessitat de concretar un pacte a tres bandes: "El millor per a Badalona és que el PP no governi. I només es pot combatre la xenofòbia amb un govern fort". Els ecosocialistes també demanen a CiU que es defineixi. Ho argumentava Àlex Mañas, president del partit a la ciutat: "Si tothom compleix el que va dir a la campanya, el PP no governarà a Badalona". Mañas va recordar a CiU que hi ha fórmules que no inclouen necessàriament ser al govern.

L'experiència de Vic

A Vic han constatat la dificultat per combatre el discurs de Plataforma per Catalunya (PxC), que ha passat de 4 a 5 regidors. Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) -que ha mantingut 8 regidors- va dir abans dels comicis que plegaria si Josep Anglada millorava resultats. Entenia que aquest escenari demostraria la ineficàcia de la fórmula del front comú contra el discurs xenòfob. Vila d'Abadal no ha amagat el seu abatiment per l'escrutini del 22-M. El dirigent d'Unió va iniciar ahir uns dies de vacances. Potser li serviran per madurar decisions transcendentals.

Xavier Solà (ex-primer tinent d'alcalde de Vic i secretari general de Cultura) va ampliar diumenge el ventall de possibilitats per desactivar Anglada. Solà va dir a El9TV que, si per guarir la "malaltia" que representa el projecte de Plataforma cal plantejar un pacte amb Anglada, "potser s'haurà de valorar". "Hem de fer el que calgui per acabar amb el malestar social, però no crec que la solució passi per aquí", va puntualitzar a l'ARA. "L'estratègia de governar tots contra Anglada no s'ha revelat vàlida ni eficient", raonava l'historiador Xavier Casals, expert en la ultradreta.

stats