TERRORISME ISLAMISTA
Crònica 10/11/2011

Guantánamo reprèn els judicis militars

Abd al-Rahim al-Naixiri és el primer presoner de Guantánamo jutjat per un tribunal militar sota la presidència d'Obama. Se l'acusa de planificar l'atac contra el portaavions dels EUA USS Cole, el 2000.

Núria Ferragutcasas
2 min
L'advocat Richard Kammen, defensor del saudita Abdel al-Rahim al-Naixiri, durant la compareixença de premsa d'ahir.

WashingtonUn relaxat Al-Naixiri, vestit amb un uniforme blanc i els cabells molt curts, va convertir-se ahir en el primer presoner de Guantánamo jutjat per un tribunal militar de l'era del president Barack Obama. El jutge li va preguntar si estava satisfet amb els advocats defensors que li havien assignat i va contestar amb un somriure: "No pronuncio bé els seus noms". Aquest ciutadà saudita està acusat de ser un dels dirigents d'Al-Qaida i de planificar l'atac contra el portaavions nord-americà USS Cole l'octubre del 2000 al Iemen, que va provocar la mort de 17 soldats nord-americans i 40 ferits.

En una sala d'alta seguretat de la base naval dels Estats Units a Guantánamo, Al-Naixiri va ajornar la seva declaració de culpabilitat o innocència i va renunciar a escoltar la lectura de crims de guerra que se li atribueixen. Entre ells, assassinat, intent d'assassinat, conspirar amb Al-Qaida i atacs contra civils. El fiscal buscarà per primer cop la pena de mort per un pres del centre de detencions de Guantánamo.

El judici, que va ser televisat i durarà entre un i dos anys, és el primer des que Barack Obama va restablir els judicis militars el març passat i després que fracassés el seu intent de tancar el centre de detencions i de jutjar els presoners davant tribunals civils.

El judici a Al-Naixiri es considera significatiu ja que és el primer contra un sospitós de terrorisme d'alt nivell, ja que se l'acusa de pertànyer a la cúpula d'Al-Qaida. A més, el saudita, que fa nou anys que està empresonat, va ser sotmès a brutals tècniques de tortura per part de la CIA, com per exemple el mètode d'asfíxia anomenat en anglès waterboarding. Un període que l'agència de serveis secrets qualifica com a "negre".

El judici planteja polèmica en la jurisdicció i en el dret internacional. El tribunal militar haurà de decidir si té en compte que l'acusat fos maltractat sota custòdia. D'altra banda, experts legals critiquen que Al-Naixiri sigui acusat d'un crim de guerra pel bombardeig de l'USS Cole, ja que es va produir abans dels atemptats de l'11-S i la declaració dels Estats Units de guerra contra Al-Qaida.

stats