CRISI NUCLEAR
Crònica 16/03/2011

Guerra contra la radiació

Dues explosions i més incendis van afectar ahir la central nuclear de Fukushima, al Japó, on es va originar una fuita atòmica que va arribar a Tòquio i va causar el pànic entre la població.

Marc Vidal
3 min
Guerra contra la radiació

L'amenaça d'una catàstrofe nuclear al Japó ha deixat de ser això, una amenaça, per convertir-se gairebé en una realitat. L'ombra d'un nou Txernòbil recorre el món després que ahir hi va haver noves explosions i incendis a la central nuclear de Fukushima, al Japó, i també, aquesta vegada sí, un núvol de contaminació radioactiva que va arribar fins a Tòquio. Totes les alarmes es van disparar. El radi de població evacuada al voltant de la central es va ampliar, el primer ministre, Naoto Kan, va admetre que el risc radiació era molt alt i el comissari europeu d'Energia va qualificar la situació d'"apocalíptica".

Tot va començar quan es va fer de dia ahir al Japó amb una nova explosió, semblant a les que hi havia hagut dissabte i dilluns, originada per una acumulació de nitrogen, en aquest cas al reactor número 2 de la central. Després d'aquesta explosió, se'n va registrar una altra en un altre reactor, el número 4, que va provocar un primer incendi i hores més tard un altre. Aquest nucli atòmic estava aturat per manteniment en el moment del terratrèmol però emmagatzema barres de combustible nuclear que, tot i que estan fetes servir, són encara una amenaça potencial.

Danys a l'estructura

Les explosions i el foc haurien malmès parcialment, segons les informacions de la central, l'estructura de formigó que aïlla el reactor nuclear de l'exterior. Aquest seria l'origen de la fuita atòmica que s'hauria estès pels voltants de la instal·lació fins a arribar a Tòquio. Allà la radiació detectada va ser fins a 10 vegades superior a l'habitual, dins d'uns nivells encara no gaire preocupants.

Al llarg del dia la intensitat de la radiació va anar baixant tot i que no va desaparèixer del tot. Als carrers de Tòquio hi va haver menys moviment que no pas un dia normal i molta gent va optar per anar cap a les regions oest i sud del país.

La fuita atòmica va obligar a ampliar el radi d'alerta al voltant de la central. Fins a 20 quilòmetres els pobles sencers eren evacuats del tot. Fins a 30, els habitants eren obligats a tancar-se a casa i no sortir. Un total de 140.000 persones. I, de moment, això era tot. Els treballadors de la central nuclear també van ser tots evacuats excepte un equip de 50 operaris, que continuen a la primera línia de la catàstrofe, lluitant per evitar un mal major.

L'agència francesa de seguretat nuclear va qualificar ahir l'accident amb un 6 en l'escala internacional de l'1 al 7 que determina la importància de les crisis nuclears. Només un grau per sota de la qualificació de Txernòbil.

Una catàstrofe sobre una altra

L'amenaça nuclear de Fukushima és l'últim capítol d'una catàstrofe natural sense precedents al Japó. Ahir un nou terratrèmol de 6,2 graus a l'escala de Richter va fer moure el terra. El balanç de morts pel sisme i el tsunami de divendres va superar ahir els 10.000. Els treballs dels equips de rescat continuen a la desesperada mentre la impressió provocada per les imatges de destrucció no s'atura.

Falta aigua i aliments a les zones afectades per la catàstrofe i, també a les grans ciutats, els prestatges dels supermercats s'han anat buidant i costa trobar gasolina. La paràlisi econòmica del país i l'amenaça nuclear van fer caure ahir la borsa nipona un 10 per cent.

Fora del Japó, països com ara la Xina o els Estats Units segueixen amb preocupació l'abast d'un núvol radioactiu que ahir s'escampava per l'oceà Pacífic. I les previsions indiquen que, de moment, els vents continuaran bufant cap al mar.

stats