LÍBIA EL FUTUR DEL CONFLICTE
Crònica 09/06/2011

Guerra indefinida a Gaddafi

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va assegurar ahir a Brussel·les, després d'una reunió dels ministres de Defensa aliats, que es quedaran a Líbia "tot el temps que calgui"

Marc Vidal
2 min
Guerra indefinida a Gaddafi

BARCELONA.Nova crida i nou fracàs ahir del secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, per implicar més els països aliats en la intervenció militar a Líbia. Pitjor encara, dos països de la coalició anti-Gaddafi, Suècia i Noruega, van anunciar que rebaixaran el nombre d'efectius que participen en l'operació militar. I amb aquest ambient enrarit i l'exigència a l'oposició líbia que prepari un pla pel dia que caigui Gaddafi, els països que porten a terme la intervenció a Líbia es reuneixen avui a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units.

Ahir van ser els ministres de Defensa de l'OTAN a Brussel·les els que van refermar en una declaració el seu compromís de fer caure Gaddafi i van deixar clar que l'operació continuarà "tot el temps que calgui" fins a aconseguir aquest objectiu. La mateixa declaració reclama als països aliats "contribucions addicionals" en la intervenció a Líbia.

Però més enllà que Alemanya es mantingui al marge de l'operació i ahir no fes cap gest per canviar aquesta negativa, Suècia, que de fet no és membre de l'OTAN però sí de la coalició anti-Gaddafi, va rebaixar de vuit a cinc el nombre d'avions que participaran en el control de la zona d'exclusió aèria. I Noruega també va dir que revisarà a la baixa el seu paper a Líbia quan el 24 de juny expirin els tres mesos durant els quals des d'un principi s'havia compromès a participar en l'operació.

El govern espanyol sí que es va comprometre a mantenir la seva actual participació –limitada, sense bombardejos– en la intervenció a Líbia. La ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, va anunciar a Brussel·les que el consell de ministres aprovarà divendres una "pròrroga indefinida" de la missió que acabarà el 22 de juny.

Paral·lelament, el secretari general de l'OTAN va advertir ahir també que l'Aliança Atlàntica acabarà la seva missió a Líbia el dia que caigui Gaddafi i que haurien de ser l'ONU i els països de la coalició anti-Gaddafi els que es fessin càrrec de la situació a partir d'aquell moment.

Preocupa l'era post-Gaddafi

Molts analistes internacionals alerten del buit de poder que hi podria haver al país el dia que l'actual règim s'ensorri. Diplomàtics occidentals citats per l'agència Reuters asseguren que fa dues setmanes que s'està preparant un pla amb els opositors per assumir el poder en cas que Gaddafi caigui, però que, de moment, els progressos són minsos. I hi ha dubtes que, ara com ara, estiguin preparats en cas d'un final sobtat del règim.

Ahir, la ministra espanyola d'Afers Estrangers, Trinidad Jiménez, va ser a Bengasi, el feu de l'oposició líbia, on va donar ple suport al Consell Nacional de Transició. "És el legítim representant del poble libi", va dir la ministra. Tot i això, Espanya continua sense reconèixer oficialment l'oposició i no ha expulsat l'ambaixador libi de Madrid.

stats