Crònica 04/01/2012

De Guindos descarta augmentar l'IVA tot i la pressió de Brussel·les

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, no vol apujar l'IVA de manera imminent. Però la Unió Europea demana més paquets de mesures per reduir la desviació de dos punts del dèficit del 8% del 2011.

T.g.
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, prepara noves mesures per reestructurar de manera definitiva el sector financer.

BARCELONABrussel·les ha previst pactar amb el govern espanyol noves mesures d'ajust en les pròximes setmanes per mirar de redreçar la desviació de dos punts de dèficit del 8% corresponent al 2011. El portaveu de la Comissió Europea (CE), Olivier Bailly, va reconèixer ahir que les autoritats de Brussel·les tenen previstes diverses converses per corregir com més aviat millor la desviació del dèficit.

Bailly també va admetre que són necessàries més reformes a Espanya i que una podria ser un augment de l'IVA, com de fet vol aprovar França abans de les eleccions presidencials de la primavera. El país veí espera aplicar l'anomenat IVA social , que consisteix en una compensació de la baixada de les cotitzacions socials amb un increment d'aquest impost per als productes importats de mercats amb mà d'obra barata.

Amb tot, Bailly va destacar que "correspon a les autoritats espanyoles decidir les mesures que han d'adoptar per aconseguir l'objectiu del dèficit del 3% establert per al 2013". I en aquest sentit, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va respondre ahir a Madrid de manera taxativa que la pujada de l'IVA "no està sobre la taula" per tractar-la immediatament. És a dir, que el consell de ministres de dijous no ho té a l'agenda. De Guindos es va mostrar molt preocupat per l'evolució de les xifres de l'atur, de les quals va dir que "posen en perill l'estat del benestar". Per això cal "combatre aquesta situació i tornar a la creació d'ocupació" a través del creixement de l'economia.

El titular d'Economia va afegir que el ministeri està preparant una reforma del sistema financer, per finalitzar-la durant el primer semestre. Finalment, De Guindos va remarcar que els mercats financers han apreciat positivament les mesures aprovades divendres.

Augment de l'IRPF

Precisament, la pujada de l'IRPF anunciada per l'últim consell de ministres costarà 222 euros a l'any de mitjana a cada contribuent, segons va informar ahir l'associació de tècnics d'Hisenda Gestha. La pressió fiscal, tot i ser progressiva, recaurà en gran part en les classes mitjanes i baixes, amb ingressos per sota dels 33.000 euros anuals (el 65% dels treballadors). Els assalariats mileuristes (el 55% del total) hauran de pagar a Hisenda uns 23 euros més a l'any.

El deute familiar cau

L'endeutament de les famílies progressa positivament. Va caure un 2,1% al novembre, fins als 878.197 milions a tot l'Estat. Es tracta d'un nivell similar al del 2007, segons dades del Banc d'Espanya. La davallada dels crèdits al consum del 5% és la causa principal de la reducció del novembre. L'endeutament hipotecari també va baixar un 1,2%, i es va situar en els 667.935 milions. Aquesta xifra suposa el 76,05% del deute de les llars. Pel que fa a les empreses, l'endeutament va créixer un testimonial 0,02% respecte de l'octubre, tot i que va disminuir un 2,1% respecte del novembre del 2010, fins als 1,26 bilions.

L'habitatge davalla un 4%

El preu de l'habitatge nou lliure segueix la tendència, amb una caiguda del 4% el 2011. Les dades de la Sociedad de Tasación indiquen que l'any passat es va iniciar la construcció de 81.000 habitatges, la xifra més baixa des del 1985. Malgrat les reduccions seguides des del 2008, els preus són set vegades superiors als del 1985. Un habitatge de tipus mitjà en una capital de província manté un preu de 2.376 euros per metre quadrat construït, cosa que vol dir que un pis de 90 metres quadrats val 213.840 euros. La caiguda seguirà durant aquest any.

stats