LA REFORMA FINANCERA
Crònica 03/02/2012

De Guindos dóna quatre mesos per a les fusions

La reforma financera del govern espanyol obligarà bancs i caixes a aprovisionar, en un any, 50.000 milions en actius immobiliaris dubtosos. A canvi, hauria de fluir el crèdit i caure el preu dels pisos.

Joan Faus
3 min
UN MINISTRE EXIGENT El ministre d'Economia,  Luis de Guindos, ahir en la presentació de la reforma, molt estricta amb el sector financer.

MADRID.La festa del totxo s'ha acabat. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va donar ahir un cop de puny sobre la taula del sector financer. De Guindos va posar molts deures al sector en la presentació de la reforma que té previst aprovar avui el govern espanyol i que insta a les entitats a cobrir en el termini d'un o dos anys el deteriorament del valor del seus actius immobiliaris dubtosos i propicia una segona onada de fusions entre elles. La idea és que es puguin abaixar els preus dels habitatges i, per tant, se'n faciliti la venda. La intenció és fer un "sanejament ràpid i profund" que culmini amb menys entitats, però "viables".

Les entitats financeres que vulguin fusionar-se tindran fins a finals de maig per presentar els seus projectes de viabilitat. Les que optin per aquest camí rebran una sèrie d'incentius, com tenir dos anys, en comptes d'un, per assolir les noves exigències de provisions addicionals per acostar el valor comptable dels seus actius immobiliaris als del mercat. És a dir, d'un preu més aviat fictici a un de real, per guanyar "credibilitat" dels mercats.

Provisions de 50.000 milions

Tal com ja va avançar De Guindos fa unes setmanes, el conjunt del sector financer espanyol haurà d'augmentar les dotacions dels seus comptes fins als 50.000 milions d'euros, una xifra que representa més del 4% del PIB. Un sanejament, segons va repetir constantment el ministre, que no tindrà cap cost per al contribuent. Les provisions de 50.000 milions variaran segons el tipus d'actiu immobiliari que atresorin les entitats. Respecte a la xifra total, 40.000 milions seran per als anomenats actius problemàtics i 10.000 per als sans. En detall, l'executiu divideix els 40.000 milions en dos valors de dotacions. Una que serà específica, amb càrrec a resultats i no a capital, per un import pròxim als 25.000 milions per als crèdits més dubtosos. La segona serà una provisió de 15.000 milions per crear un fons de capital del 20% del valor del sòl i del 15% de les promocions en curs, que anirà amb càrrec a beneficis no distribuïts, ampliació de capital o la conversió d'híbrids, que inclouen participacions preferents, bons convertibles o deute subordinat.

Pel que fa als actius sans, els 10.000 milions seran una provisió genèrica del 7% per cobrir possibles deterioraments futurs i que podrà utilitzar com a base els fons obtinguts abans de la crisi. En tots tres casos les entitats tindran fins a finals d'any per assolir aquests objectius. Si es fusionen o ho van fer els últims cinc mesos, com el Sabadell i la CAM, tindran un any més.

Incentius

Després d'aquestes provisions, arribaran a cobrir amb aquest capital addicional fins a un 80% de les seves pèrdues fruit d'inversions en sòl urbà o rural (ara és el 31%), el 65% en el cas de les promocions en curs (abans el 27%) i el 35% en promocions acabades i habitatge (abans el 25%). Ara les entitats tenen contret un risc immobiliari per valor de 323.000 milions, dels quals 175.000 són considerats problemàtics. Entre el 2008 i el 2011 les provisions van ser de 66.000 milions. L'objectiu? De Guindos va assegurar que es facilitarà la venda d'habitatges, perquè baixaran els seus preus.

Les que no puguin fer front a aquestes exigències rebran incentius per fusionar-se. Podran demanar préstecs al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que els hi donarà amb la compra de bons contingents, que computen com a capital, convertibles en accions a un tipus d'interès mínim del 8%. Per poder prestar, el FROB passarà de tenir un capital de 9.000 a 15.000 milions, amb una aportació del Tresor i mantindrà la capacitat d'endeutament (90.000 milions), de manera que no afectarà el dèficit sinó el deute públic. Per tal de fusionar-se, les entitats hauran d'augmentar un 20% el seu valor, comprometre's a donar crèdits i impulsar mesures de govern corporatiu, com el control de les primes.

Les consolidacions hauran de ser a través d'acords societaris i no les anomenades fredes. De Guindos no va especificar la quantitat de fusions que vol, però va dir que seria un "nombre suficient, més sòlides i sanejades". El ministre va voler deixar clar que tot plegat beneficiarà els ciutadans. De Guindos va dir que "millorarà" la percepció de les entitats que podran accedir als mercats i obrir l'aixeta del crèdit. L'ajust a preu de mercat dels actius immobiliaris "farà més fàcil" vendre'ls i "abaixarà" el preu de l'habitatge. El ministre va dir que també farà millorar l'evolució del deute espanyol. Ahir, el Tresor va col·locar 4.560 milions en bons amb una notable rebaixa de l'interès.

stats