CRISI PREVISIONS PER AL 2012
Crònica 27/12/2011

De Guindos avisa que torna la recessió, amb cinc milions d'aturats

L'economia acabarà l'any amb una contracció del 0,3%. La caiguda del PIB seguirà fins al març. Torna, doncs, la recessió que havíem deixat a principis del 2010. Però ara, amb més de cinc milions d'aturats.

Toni Garganté
2 min
LES PRIMERES DECLARACIONS  El titular d'Economia, Luis de Guindos, ahir a l'acte de presa de possessió d'alts càrrecs del seu ministeri.

BARCELONAEls serveis d'estudis ja ho avançaven feia setmanes i ahir ho va confirmar el nou ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va anunciar ahir dos trimestres seguits de caiguda del producte interior brut (PIB), cosa que vol dir que a principis de l'any que ve tornarà la recessió que Espanya va deixar enrere el març del 2010. De Guindos va pronosticar una contracció econòmica de dues o tres dècimes (-0,3%) pel quart trimestre d'enguany, tendència que seguirà en els tres primers mesos del 2012.

En l'acte de pressa de possessió dels secretaris d'estat, d'Economia i Comerç, Fernando Jiménez Latorre i Jaime García-Legaz, respectivament, el ministre va destacar que "fer previsions més enllà de sis mesos és difícil" i que els dos pròxims trimestres "no seran fàcils" ni per a l'economia ni per a l'ocupació, que seguirà en nivells dels cinc milions d'aturats. Durant el breu parlament, De Guindos va passar ràpidament a l'acció i va assegurar que aquesta situació serà un "estímul" per impulsar les reformes necessàries, especialment la del sector financer, que és "vital i imprescindible", i la del mercat de béns i serveis, que preveu reduir les traves burocràtiques. D'aquesta manera, el ministre va preveure que el primer semestre de l'any que ve serà clau en l'agenda "profunda i àmplia" de reformes per fer.

De fet, les declaracions de De Guindos, que en cap moment va fer servir la paraula recessió , preparen el consell de ministres de divendres, en el qual el nou govern preveu aprovar un decret llei de mesures urgents. Així ho va reconèixer la vicepresidenta primera del govern, Soraya Sáenz de Santamaria, que també ahir va admetre que la tasca legislativa del govern serà "molt elevada", i que la primera prova la tindrem divendres. El consell de ministres inclourà segurament en el decret llei l'actualització de les pensions, revelarà la seva decisió sobre si congela o no el sou dels funcionaris i aprovarà ja una sèrie de retallades d'algunes partides, en el que es coneix com "acord de no disponibilitat". El consell també preveu prorrogar els pressupostos, mentre es preparen els nous comptes, que estaran llestos al març.

Com a exemple de la feina a fer, Sáenz de Santamaria va citar les pròximes lleis d'estabilitat pressupostària i la de suport als emprenedors.

En tot cas, les previsions econòmiques de De Guindos van en línia amb el que ja havia concretat el Banc d'Espanya a través del seu servei d'estudis. També el BBVA va preveure aquesta situació, si bé va augurar un creixement de l'1% pel conjunt de 2012.

Creixement des del 2010

Espanya va sortir de l'última recessió durant el primer trimestre del 2010 (l'economia espanyola no havia comptabilitzat recaigudes des del 1993), quan va créixer un tímid 0,1%, després de sis trimestres seguits de caigudes. Llavors, el total d'aturats era de 4,6 milions de persones, xifra que ara supera els cinc milions (5.028.458 de desocupats, segons les dades del novembre).

La caiguda de la demanda i les retallades públiques han estat la base d'aquesta nova recaiguda de l'economia espanyola. Però la Fundación de las Cajas de Ahorros (Funcas) va assenyalar ahir que no hi ha cap altre camí per reduir el dèficit públic (la previsió per al 2012 és arribar al 4,4% del PIB) que escurçar la despesa de totes les administracions. Les previsions de Funcas assenyalen que aquesta retallada serà del 6,4% l'any que ve, cosa que vol dir uns 40.000 milions.

stats