La pregunta
Crònica 16/02/2012

És possible una guerra contra l'Iran?

2 min

Haizam Amirah

S'ha de buscar un camí que no sigui el de l'amenaça per poder resoldre un problema tan greu en una zona estratègica, que podria portar tot el sistema internacional a una situació molt delicada. El conflicte comportaria un increment immediat del preu del petroli que, en aquests moments, podria tenir un impacte molt negatiu sobre l'economia mundial. A més, si es produís un atac contra l'Iran s'hauria de qualificar de guerra preventiva , i ja sabem on ens va portar això de la guerra preventiva en el cas de l'Iraq: el món no va ser després ni més segur ni més estable. També crec que s'ha de tenir en compte que l'Iran de l'any 2012 no és l'Iraq del 2003. El règim iranià té una capacitat de resposta molt més gran.

Barah Mikail

Sempre hi ha una possibilitat que Israel ataqui l'Iran i, en aquest cas, no estic tan segur que els iranians s'hi tornessin militarment. Qualsevol possible atac israelià no implicaria una operació a gran escala, sinó que probablement utilitzarien avions tripulats o drones per atacar objectius específics com són les instal·lacions nuclears. Però crec que encara no estem en aquest punt. Moltes de les declaracions que està fent Israel són pròpies de la guerra psicològica. Cal tenir en compte les conseqüències que una operació així tindria no només per a Israel sinó també per als seus aliats. El president dels Estats Units, Barack Obama, no necessita una guerra en aquest context d'any electoral en què es juga la reelecció.

Luciano Zaccara

L'Iran no donarà mai el primer pas perquè en trenta anys de revolució islàmica el règim sempre s'ha vanagloriat de no haver iniciat mai cap guerra. De totes maneres, tampoc sabem fins a quin punt el règim està disposat a seguir aguantant aquesta sagnia interna, com els atacs a científics dins el seu territori o un possible desplegament de tropes dels Estats Units per protegir l'estret d'Ormuz. A més, Ahmadinejad sap que, si viola la legislació internacional, obre la porta perquè l'ataquin.

Si Israel ataca serà per sobre de la voluntat dels Estats Units, perquè no crec que Washington estigui interessat en una guerra en aquests moments. El problema de fons és que Israel no acceptarà mai un Iran nuclear.

stats