PRÒXIM ORIENT
Crònica 25/11/2011

Hamàs i Al-Fatah s'alien per convocar eleccions

Les dues faccions palestines obren "una nova pàgina" de relacions. Després de quatre anys d'enemistats, Hamàs i Al-Fatah arriben a un acord per celebrar eleccions presidencials i parlamentàries al maig.

Anna Garcia
2 min
El líder de Hamàs, Jaled Meshal, i el de Fatah, Mahmud Abbas, van celebrar ahir l'acord.

JERUSALEMEn el convuls Egipte post-Mubàrak, el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, i el líder de Hamàs, Jaled Meshal, van acostar ahir posicions, per primera vegada, sis mesos després de la signatura de reconciliació nacional que va posar fi a quatre anys d'enemistat. Tots dos líders obrien ahir "una nova pàgina" de relacions acordant eleccions parlamentàries i presidencials al maig perquè, segons el portaveu del ministeri de l'Interior palestí, Ihab al-Gusain, s'ha creat "l'atmosfera adequada". El Parlament de l'ANP no s'ha reunit des del 2007 i això vol dir que, tècnicament, el mandat d'Abbas va acabar el gener del 2009. "No hi ha més diferències entre nosaltres", va assegurar ahir Abbas.

El que no es va revelar és com serà i qui liderarà el govern de transició fins als comicis. L'aposta d'Abbas és l'actual primer ministre de Cisjordània, Salam Fayad, ben vist pels Estats Units i per Israel però que sempre ha estat rebutjat per Hamàs.

"Com més a prop està Abbas de Hamàs, més lluny està de la pau", va manifestar el portaveu del govern israelià, Mark Regev, un cop acabada la reunió. El ministre d'Afers Exteriors, Avigdor Lieberman, ja avisava abans-d'ahir que no farien negocis amb un govern palestí que inclogués Hamàs, llevat que anunciés la fi de la violència i el reconeixement de l'Estat d'Israel. I sobre la congelació de fons corresponents a l'ANP, que Israel manté com a represàlia pel seu ingrés a la Unesco, el govern de Netanyahu, sota una gran pressió diplomàtica, encara no ha pres cap decisió.

Fonts palestines han alertat que si aquests diners no arriben -seran 200 milions de dòlars a finals d'aquest mes i serveixen, bàsicament, per pagar els salaris dels funcionaris-, la seguretat a Cisjordània pot perillar. "L'ANP aviat estarà completament incapacitada per Israel", va advertir ahir Salam Fayad alhora que reiterava que està preparat per deixar el seu càrrec. Segons va manifestar Ahmed Yusef, exconseller de Hamàs, al diari Quds al-Arabi, el pròxim govern palestí s'ubicaria a Gaza i, per tant, el futur primer ministre hauria de residir a la franja.

Ahir Abbas i Meshal, que es tornaran a reunir a mitjans de desembre, apareixien somrients davant de càmera, conscients que havien encetat un nou capítol en la història dels palestins.

stats