AVANÇA LA COLONITZACIÓ
Crònica 15/01/2011

Hamàs demana als altres grups aturar els coets des de Gaza

Anna Garcia
1 min

Corresponsal a JerusalemHamàs, l'organització islamista que controla Gaza amb mà dura des del 2006, ha anunciat aquesta setmana l'inici de contactes amb les diverses faccions militars de la franja per demanar que s'aturi el llançament de coets a Israel. La intenció és evitar una nova ofensiva israeliana. Fa exactament dos anys que l'anomenada operació Plom Fos va acabar amb la vida de 1.400 palestins i 13 israelians i va destrossar les infrastructures de la franja. "Hamàs busca el control de la situació sobre la zona i demana a les faccions recomprometre's amb l'acord nacional", ha dit Aiman Taha, portaveu oficial de Hamàs.

Aquest comunicat arriba quatre mesos després que els integristes reconeguessin que Israel estava suavitzant les restriccions a Gaza. Salah Bardauil, un dels principals dirigents de l'organització, admetia que "el diàleg sempre és possible". I sobre els coets llançats des de Gaza a Israel, Hamàs deia que fa tot el possible per evitar-los.

La violència a la franja s'ha intensificat les darreres setmanes. Des de l'1 de gener, entre 18 i 20 coets han arribat a Israel, segons fonts governamentals, i han provocat la mort d'un treballador tailandès i diversos ferits en un quibuts. Dilluns un palestí va morir a mans de l'exèrcit israelià quan era prop de la tanca de seguretat, i dimarts va ser abatut un membre de la Jihad Islàmica.

Durant el 2010, s'han comptabilitzat un total de 235 míssils, coets i morters llançats a territori israelià des de la franja, que han tingut resposta. Segons l'associació de drets humans B'Tselem, 97 palestins han mort a Gaza per foc israelià des de l'acabament de la guerra, a mitjans del gener del 2009, fins al desembre del 2010.

stats