Crònica 02/07/2011

"Hauria de començar a cobrar les ajudes el mes que ve"

J.s.
2 min

Ha arribat el torn dels dependents moderats. El calendari d'aplicació de la llei -aquest any serà el cinquè en què és vigent- preveu que durant el període 2011-12 s'han d'atendre els casos de dependència de grau 1, nivell 2. El conseller Cleries havia advertit que prioritzaria la cobertura dels dependents severs -un missatge que ahir va repetir-, però també va expressar el compromís de resoldre les peticions d'aquests nous beneficiaris. Hi ha registrades 23.229 sol·licituds del PIA (pla individual d'atenció) d'aquesta categoria, que a partir d'ahir podien començar a cobrar una ajuda o rebre un servei.

Assumpta Brangolí, que aquest estiu farà 50 anys, és una d'aquestes persones en situació de dependència moderada. Li van detectar esclerosi múltiple fa dues dècades. Tot i que un temps abans havia patit uns problemes de visió que van ser un advertiment que la malaltia es covava, el diagnòstic no es va precisar fins poc després de tenir la segona filla. Les dificultats per caminar van desembocar en una mala notícia. "Al principi en vaig tenir brots i ara em trobo en la fase progressiva de la malaltia", explica Brangolí. L'esclerosi va fer que hagués de deixar la feina en una caixa d'estalvis.

Aquesta veïna d'Esplugues de Llobregat ha estat pacient. Va tramitar la sol·licitud fa dos anys i durant el 2010 es va sotmetre a la valoració per determinar quina prestació li corresponia. Ha de percebre uns 300 euros i la seva filla petita farà la funció de cuidadora no professional a temps parcial. A casa, ja té el suport d'una empleada de la llar, que l'ajuda en les tasques domèstiques perquè ella té dificultats de mobilitat. Quan surt al carrer fa servir una cadira per desplaçar-se, però al seu pis d'Esplugues fa servir crosses o un caminador. "En algunes coses, com ara la higiene personal, em puc espavilar, però necessito ajuda per fer el menjar o per netejar, perquè no em puc estar gaire estona dreta", explica Brangolí, que és vídua. Les dues filles, de 26 i 21 anys, li fan companyia: encara viuen al domicili familiar. "Hauria de començar a cobrar les ajudes el mes que ve", apunta Brangolí, com si expressés un desig, el mateix que formulen tots els ciutadans beneficiaris de la llei de la dependència que encara esperen accedir a una prestació o un servei.

stats