Hem d'anar més lluny d'una trobada mundial

Lluís Llach em pregunta: "Què et sembla això del Fòrum?" Té força ironia que m'ho pregunti en aquesta edició que té lloc a Dakar, perquè a cada Fòrum Social Mundial (FSM) des de l'any 2005 li he escrit i li he mirat de transmetre què passava en les successives edicions de Porto Alegre (Brasil), Bamako (Mali), Nairobi (Kènia) o Belém (Brasil). Aquesta vegada, però, em fa la pregunta en viu i haig de tenir cura amb els adjectius i els substantius que faig servir perquè només li cal aixecar els ulls i mirar al seu voltant: el desordre organitzat en què vivim a la zona universitària de Dakar, els rumors d'un contrafòrum que també s'ha celebrat a la capital del Senegal aquesta mateixa setmana i aquesta intensa sensació de déjà-vu que visc des del primer dia d'activitats.

Sense donar gaires alegries als fidels a la trobada de Davos, potser ha arribat el moment de replantejar quin és el paper del Fòrum Social Mundial. Perquè si efectivament es tracta de ser una mostra coral i significativa de moviments socials i propostes altermundistes dels cinc continents, potser la fórmula actual ja és bona; si es tracta de rebre els ànims i els discursos encertats i fonamentats d'una certa intel·lectualitat de renom internacional a qui el temps, i la crisi, va donant la raó, doncs ja estem anant per prou bon camí.

Ara bé, si algú pensa que l'FSM pot ser -fins i tot ha de ser- l'espai per generar sinergies efectives i eficaces, i per construir una xarxa internacional que permeti l'aplicació de nous paradigmes en el camp de l'economia, la cultura o la política, potser sí que cal aturar-se una estona i repensar la forma i el fons del Fòrum Social Mundial.

Caldria, potser, que les entitats, xarxes i col·lectius que ens trobem i retrobem a cada Fòrum siguem capaces de construir una xarxa de complicitats i d'actuacions en el període d'entrefòrums i aconseguir que el Fòrum pugui ser, també, l'espai on validem i actualitzem la nostra aposta quotidiana decidida, tossuda i convençuda per creure que un altre món és possible.

De fet, el Fòrum Social Mundial, a Dakar o on sigui, no només és el millor espai on fer-ho sinó que també és l'únic on ho podem fer tot aconseguint no només ressò internacional important sinó, sobretot, una tasca efectiva que es pot replicar arreu del món gràcies als que hi participen.

Més continguts de

El + vist

El + comentat