LA BATALLA DE BARCELONA
Crònica 18/03/2011

Hereu fitxa Rosa Regàs, David Mackay i Anna Maria Moix

Jordi Hereu ha recorregut a la Gauche Divine per trufar la seva llista a les eleccions municipals. A més de gent del món de la cultura, també hi figuren tècnics amb experiència en gestió pública.

P. Martí / A. Balanzà
3 min
L'alcalde Jordi Hereu va inaugurar ahir els jardins d'Els Setze Jutges, acompanyat de Maria del Mar Bonet, entre d'altres.

Barcelona.L'alcalde de Barcelona tindrà una candidatura que combina la presència de la seva gent de confiança al consistori -com els capdavanters Jordi William Carnes i Assumpta Escarp- amb incorporacions de notables del món de la cultura per obrir-la a la ciutat. Entre aquests destaquen les escriptores Rosa Regàs -que anirà en posicions de sortida- i Anna Maria Moix, i l'arquitecte David Mackay, company d'estudi d'Oriol Bohigas.

La presència cultural de la llista es completarà amb la incorporació de Jordi Martí, que en l'últim mandat ha estat el delegat de Cultura de l'Ajuntament però que no va figurar a la candidatura de fa quatre anys. Hereu ha volgut donar un pes específic al món de la cultura per contrarestar la fuga de Ferran Mascarell al govern d'Artur Mas. La marxa de l'actual conseller de Cultura va ser un cop fort per al PSC perquè era un dels referents en aquesta matèria, ja que havia estat president de l'Institut de Cultura (ICUB) i regidor.

En declaracions a l'ARA, Regàs va explicar que ha meditat molt la seva decisió perquè no coneixia la tasca d'Hereu al capdavant del consistori i ha arribat a la conclusió que ha estat "molt positiva" tant en l'àmbit cultural com en l'econòmic, i sobretot als barris. "La feina ha estat més important del que m'imaginava, et quedes de pedra", va explicar l'escriptora per justificar el seu sí.

També figurarà en posicions de sortida l'exsecretari d'estat d'Indústria, Joan Trullén, actual director de l'Institut d'Estudis Metropolitans. En aquest cas, amb aquest fitxatge Hereu busca obrir la llista a quadres que impulsin econòmicament la ciutat i col·laborin en la lluita contra la crisi. La llista s'aprovarà definitivament dimarts i rebrà el vistiplau en el consell de federació que el PSC té previst fer l'endemà, dimecres. Entre els noms que han caigut destaquen el de Carles Martí, president de la federació barcelonina del PSC, que va dimitir per la consulta de la Diagonal, i Ramon García Bragado, imputat en el cas de l'hotel del Palau. Tampoc repetirà Itziar Gonzàlez, que va plegar com a regidora després de denunciar irregularitats a Ciutat Vella.

Tot i que s'havia especulat amb la possibilitat que Montserrat Tura se sumés a la candidatura, finalment no serà així, però els col·laboradors de l'exconsellera s'incorporaran als comitès de campanya de la federació i de les agrupacions del PSC de Barcelona i participaran activament en l'elaboració del programa electoral d'Hereu. L'acord es va prendre dimecres al vespre, en una reunió de Tura amb el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí. També hi eren presents el secretari d'organització, Albert Aixalà, i l'exdiputat de Ciutadans pel Canvi, Àlex Masllorens, a més d'altres representants de diferents agrupacions socialistes. L'exconsellera té previst tornar a reunir-se amb Hereu avui mateix, amb la voluntat de sumar forces.

Atacs a Cullell

D'altra banda, la decisió de Xavier Trias de situar Josep Maria Cullell tancant la seva llista va provocar ahir els primers atacs del PSC. El seu portaveu municipal, Francesc Narváez, va assegurar que "el regidor Trias és tan incapaç d'aportar propostes positives per a Barcelona com de renovar la seva pròpia llista de candidats a les pròximes eleccions municipals". Narváez va recordar que Cullell es va veure obligat a dimitir el 1994 del seu càrrec de conseller d'Obres Públiques en veure's implicat en un cas de tràfic d'influències al municipi de Sant Pere de Torelló.

Cullell també va ser cap de l'oposició a l'Ajuntament entre el 1987 i el 1993, mentre governava Pasqual Maragall, i segons els socialistes es va oposar al pla d'hotels engegat arran dels Jocs del 1992. "Si el senyor Cullell és l'única novetat de les llistes, malament", perquè demostra que Trias "o bé té una memòria molt escassa o un escàs marge de maniobra al seu partit", va rematar Narváez, que ja està en campanya.

stats