LES PRIMÀRIES SOCIALISTES
Crònica 15/01/2011

Hereu i Tura es desentenen de l'aparell del PSC

Ningú vol ser el candidat de l'aparell. Ni Jordi Hereu ni l'aspirant, Montserrat Tura, volen semblar-ho; però el primer el va ungir Montilla i la segona és ara considerada per ell un mal menor.

F. Casas / A. Balanzà
2 min
El primer secretari del PSC, José Montilla, amb l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en una reunió del consell municipal del partit fa unes setmanes.

BarcelonaTenir l'aparell al costat ho posa fàcil, però no si està en hores baixes. Després del 28-N tenir el suport de José Montilla o de José Zaragoza no és el millor que li pot passar a qui aspiri obtenir el favor dels militants i simpatitzants del PSC en un procés de primàries. Per això, ahir Montserrat Tura i Jordi Hereu no es van fotografiar amb Montilla, amb qui es van reunir per separat, i van fer declaracions públiques en què marcaven distàncies del primer secretari del partit.

Tura, a qui s'assenyala com el mal menor per una direcció del partit que ha desitjat fins a l'últim moment que Hereu tirés la tovallola, es va afanyar a afirmar ahir que Montilla no es va prendre gens bé la seva decisió d'anar a primàries i que l'hauria instat a arribar a un acord amb la federació de Barcelona. La candidata va afirmar en una entrevista a RAC 1 que si algú va posar Hereu d'alcalde el 2006 en substitució de Joan Clos va ser "l'aparell del PSC". Hereu també va marcar ahir distàncies amb Montilla i li va demanar una "estricta neutralitat".

La segona jornada d'unes primàries que oficialment engegaran avui, amb l'obertura del procés de presentació de candidats, també va servir per ultimar els contactes amb les persones que acabaran configurant els equips de campanya. Hereu controla l'estructura del partit a Barcelona gràcies a la fidelitat que li tenen dirigents com el primer secretari, Carles Martí, o el secretari d'organització, Albert Aixalà. Martí ahir va anunciar una neutralitat en el procés que és més teòrica que pràctica i alguns dels col·laboradors més estrets d'Hereu al partit li donaran un cop de mà també ara. Tura, que segueix tenint dificultats per aglutinar suports entre els quadres del partit a Barcelona, es veu amb prou força per guanyar, sobretot pel pes de la militància de base i dels simpatitzants, i aspira a un equip que pugui tenir continuïtat. En el debat obert en tots els fronts, ahir també es confirmava que Hereu compta amb les simpaties dels dirigents barcelonins, per bé que amb menys entusiasme del previst.

El 19 de febrer estan cridats a les urnes 3.416 militants i 8.616 simpatitzants. Les urnes seran diferents però les paperetes s'acabaran barrejant i entre els simpatitzants, la majoria captats a través de plataformes que en el seu dia es van crear per donar suport a Pasqual Maragall, el suport a la candidata pot ser més alt. El consell nacional del 5 de març serà de tràmit.

stats