LA PRECAMPANYA DEL 22-M
Crònica 20/03/2011

Hereu acaba mandat buscant el cos a cos

Albert Balanzà
3 min
Recta final cap al tot o res de les eleccions municipals L'alcalde de Barcelona, divendres al migdia, caminant cap a Can Fabra flanquejat per la majoria dels seus tinents d'alcalde (només hi faltava Assumpta Escarp) abans de fer balanç de mandat. Imma Mayol i Ramon Garcia Bragado, als extrems, van protagonitzar un dels seus últims actes polítics abans de deixar l'Ajuntament.

L' última setmana de tots els governs del món sempre es caracteritza per les corredisses, i més quan hi pot haver un canvi de color polític. El dilluns 28 el govern espanyol publicarà al BOE la convocatòria d'eleccions municipals a tot l'Estat i els ajuntaments hauran d'aturar qualsevol difusió de l'acció de govern. El diumenge 27, per exemple, curiosament, s'acaba l'exposició Barcelona Direccions de balanç de mandat al Barcelona HUB Disseny i el mateix dia també s'havia d'haver encartat amb els diaris un DVD institucional anomenat Barcelona, la ciutat que sempre comença , que havia de ser "emocional, de pell de gallina, positiu i creïble", com deia un document intern. L'oposició va aturar el projecte per majoria.

Però Hereu, que fa un mes que treu pit des que va guanyar contra pronòstic les primàries del PSC a Montserrat Tura, viurà aquesta última setmana de govern efectiu amb un ple municipal, divendres, de balanç i de definitiva lluita cos a cos amb la resta de partits. El més interessant és que aquesta picabaralla no només formarà part de l'habitual gesticulació política, sinó que s'escenificarà alimentada de moviments soterrats que en els últims dies han reobert ferides.

La primera és l'intent d'adjudicar dos concursos relatius al manteniment del hosting de www.bcn.cat , la web de l'Ajuntament de Barcelona (per tres milions d'euros), i al pla de sistemes, aturat des de fa dos anys per la priorització de la consulta de la Diagonal, que en l'àrea de tributs havia de fer un salt en la tramitació online (per tres milions i mig). En aquest últim cas, l'equip de govern té la intenció d'obrir pliques aquesta setmana i adjudicar el concurs durant la campanya i CiU, que en l'última comissió de presidència ja va observar amb irritació a més un canvi de contractació de treballadors interins a laborals, denunciarà aquestes decisions d'última hora sense estalviar crítiques.

La segona és la gestió de l'Anella Olímpica, que sobretot en el cas de l'Estadi torna a endarrerir-se malgrat que al setembre es va adjudicar el concurs que atorgava el 49% del capital social de l'empresa municipal BSM a la promotora de concerts Live Nation. L'Ajuntament ja ha descartat que en aquest mandat -no hi ha temps material ni acord en els passos burocràtics que falten- es faci la cessió formal del 49%. El nou sistema de gestió, que havia d'entrar en un principi en vigor l'1 de gener del 2011, s'ha ajornat sense data a l'espera que hi hagi "prou consens polític", com apunten fonts municipals, per aprovar la modificació del Pla General Metropolità i el nou pla d'usos de les instal·lacions olímpiques. Des d'ERC, l'únic grup municipal que va donar suport al canvi de gestió amb moltes condicions, ja es dóna per enterrat el projecte des del moment que tant CiU com PP van votar-hi en contra.

Reacció veïnal a Montjuïc

La tercera qüestió ja fa dies que cueja en el món veïnal: l'adjudicació el 14 de febrer del projecte arquitectònic de construcció de la nova i polèmica gossera municipal a Montjuïc. L'organització Gat i Gos, segons ha denunciat el Centre d'Estudis de Montjuïc en nom dels veïns en una carta adreçada a l'Ajuntament, ha guanyat el projecte abans de l'aprovació definitiva de la instal·lació i sense que les al·legacions presentades hagin estat resoltes. El districte de Sants-Montjuïc, en el ple del 3 de març, va informar favorablement de l'aprovació inicial de la modificació del PGM i la comissió d'urbanisme ja havia fet també l'aprovació inicial el 9 de desembre.

Tot i que aquests moviments s'ajusten a la legalitat i es fan, en qualsevol cas, abans de l'aprovació definitiva de la instal·lació, la polèmica ha estat un dels cavalls de batalla de la nova junta de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, que encapçala Jordi Bonet, que divendres va mantenir una trobada amb la regidora d'Urbanisme, Gemma Mumbrú, en què van abordar aquesta i altres qüestions.

stats