Crònica 03/05/2011

Hereu a contracorrent

L'alcalde va presentar ahir el llibre A contracorrent , de la periodista Emma Riverola, en què repassa els últims sis mesos del candidat, probablement els més difícils de la seva carrera política.

Pere Martí
2 min
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va presentar el llibre A contracorrent , de la periodista Emma Riverola.

Barcelona.A contracorrent només hi van els que lluiten contra el poder establert. Un alcalde d'un partit que fa 32 anys que governa l'Ajuntament de Barcelona, pot anar a contracorrent? Difícilment, si no és que té el partit en contra. I això és el que li va passar a Jordi Hereu fa uns quants mesos, quan la direcció li va posar Montserrat Tura al davant en unes primàries que el van obligar a arremangar-se. Contra tot pronòstic, les va guanyar, amb el suport de la federació barcelonina del PSC. Els detalls de l'enfrontament surten explicats en el llibre que es va presentar ahir.

Durant l'acte no va evitar referir-se a aquest episodi per respondre les preguntes dels periodistes, tot i que ho va fer refugiant-se en un llenguatge més o menys eufemístic: va denunciar l'existència de diferents "poders" que actuen en la política, però ell va apostar pel poder "democràtic", com són unes primàries. Encara refugiat en el terreny de l'ambigüitat va recordar que "de vegades hi ha molta gent que no té prou veu mentre que altres que són menys tenen més veu". Però després, en veure la insistència dels periodistes, es va referir directament al PSC i va admetre que hi havia tingut "discrepàncies", però que s'havien resolt democràticament i que ara se sentia "més acompanyat".

Refugiat darrere un te i amb l'excusa del llibre, l'alcaldable socialista va explicar que "en missatges fets des de l'anonimat mai m'hi trobareu perquè desconec la rancúnia". De tota manera, també va subratllar que "de la realitat en prenc més nota del que sembla", insinuant que del que ha passat aquests últims mesos no se n'oblida.

Aquesta voluntat d'anar a contracorrent la va identificar amb el tarannà de la ciutat, que sovint hi ha hagut d'anar. De moment, però, el que diu la ciutadania, a través de les enquestes, és que com a alcalde prefereixen el candidat de CiU, Xavier Trias. I, per tant, en el terreny de la demoscòpia també haurà d'anar a contracorrent, tot i que el seu equip assegura que en les últimes setmanes ha retallat les distàncies, sobretot després de les primàries. Fins i tot venen un new Hereu , que estaria remuntant. El cert és que, durant aquesta precampanya, l'alcaldable del PSC ha accelerat el ritme i ha sortit a l'arena predicant optimisme i erigint-se sovint en el cap de l'oposició a la Generalitat retraient-li les retallades. El PSC li ha donat pista, i li farà jugar el paper d'alcalde de Catalunya, sense interferències de líders del PSOE i ni tan sols de José Montilla, que no assistirà al tradicional acte del primer cartell, dijous a la nit al CCCB.

La jornada d'ahir la va cloure en una conferència al Col·legi d'Enginyers Tècnics, patrocinada per aquest diari, on va transmetre optimisme sobre el futur de la ciutat i va assegurar que superarà millor la crisi perquè l'Ajuntament és solvent i podrà dedicar una part de la inversió a la creació de llocs de treball. Hereu va explicar que la clau de l'èxit del model econòmic de Barcelona és la seva diversificació.

stats