Crònica 11/05/2011

Hereu: "Jo no governaré mai amb el PP"

La política de pactes no havia entrat obertament en campanya, però ahir Jordi Hereu va decidir posar-ho damunt la taula: es va comprometre a no pactar amb el PP i va instar CiU que tampoc ho faci.

Pere Martí
2 min
Jordi Hereu va visitar ahir al matí el Mercat de Santa Caterina i després va dinar al Círculo Ecuestre.

Barcelona.L'escenari escollit per Jordi Hereu per descartar un pacte amb el PP va ser el Círculo Ecuestre, un dels clubs més conservadors de la ciutat. Davant d'un públic integrat per empresaris més aviat afins al centredreta, l'alcaldable del PSC no es va tallar i els va dir que "mai" el veuran governant amb el PP a l'Ajuntament. En el moment en què adoptava aquest compromís, reptava Xavier Trias a fer el mateix: "No sé si tothom ho pot dir", va dir en al·lusió al candidat de CiU. Aquesta afirmació la va fer després que un dels assistents li preguntés si amb un canvi de socis al govern municipal no milloraria la imatge de Barcelona.

Lluny de recrear les orelles al selecte auditori, el candidat va insistir: "Amb el PP hi ha massa coses que ens separen". Però també va descartar un pacte amb CiU. Als partidaris d'aquesta opció els va recordar que "la millor sociovergència és col·locar un socialista al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona després d'haver situat CiU a la Generalitat", cosa que va provocar l'aplaudiment de l'audiència, perquè va aconseguir escapolir-se bé d'un tema espinós. Trias, una mica més tard, en conversa informal amb els periodistes al final del seu acte de Cultura a la Biblioteca de Catalunya, també va descartar la sociovergència perquè és partidari de la col·laboració amb els socialistes, però si això no implica en cap cas una participació en el govern. La principal raó del no a la sociovergència de Trias, però, és que CiU no vol posar-s'hi darrere. Igual que Hereu.

Tot i que amb aquestes opcions descartades a Hereu només li queda l'opció del tripartit, l'alcaldable del PSC va evitar fer servir aquesta paraula o parlar de pactar amb ICV o amb Unitat per Barcelona-ERC. Es va limitar a dir que no volia tornar a governar en minoria, com ha fet aquest últim mandat amb ICV, perquè l'experiment ha tingut massa "costos". El seu objectiu és fer un govern fort, sense concretar més. El que sí que va fer és una apel·lació al vot útil recordant que la garantia que hi hagi un govern progressista a la ciutat és que ell sigui el més votat.

Una altra cosa que no pensa fer és un referèndum sobre la Diagonal o qualsevol altra infraestructura, cosa que també va provocar el segon aplaudiment de la sala. "Un sap guanyar però també sap perdre", va admetre amb bon humor. Però el tema de la Diagonal sí que va interessar els assistents. Una de les comensals li va recordar: "Els que vivim aquí volem que es faci alguna cosa". Hereu li va respondre que mentre duri la crisi es farà manteniment i algun reordenament d'usos.

Bilingüisme universal

Com que es tractava d'un dinar al Círculo Ecuestre, no va faltar l'esperada pregunta sobre el català. Va ser el president de l'entitat, Borja García-Nieto, que va lamentar que el bilingüisme no es compleixi a Barcelona, cosa que és important tractant-se d'una "ciutat universal". Diplomàticament, Hereu li va explicar que el castellà és una "gran oportunitat" per a Barcelona, com ho és l'anglès, però això no implica "renunciar a la llengua pròpia de la ciutat, que és el català". El mateix Hereu, quan li preguntaven en castellà, responia en català.

stats