Crònica 09/05/2011

Hereu reivindica la seguretat davant la "retòrica" de CiU i PP

La bandera de la seguretat ha estat la gran oblidada de l'esquerra. Jordi Hereu la va agafar ahir per reivindicar un model que respecti la convivència i alhora desactivi la "inflació retòrica" de CiU i el PP.

Pere Martí
2 min
Hereu reivindica la seguretat davant la "retòrica" de CiU i PP

Barcelona.La seguretat és sempre un dels temes claus d'unes eleccions municipals. El PSC no està disposat que el PP, ni tampoc CiU, monopolitzin el discurs en aquest àmbit i ahir, tercer dia de campanya, Jordi Hereu ja el va posar sobre la taula. Va defensar una seguretat compatible amb la convivència, que eviti la fractura del territori i que es basi en la prevenció. "Quan arriben les eleccions, la dreta aixeca la bandera de la seguretat i la immigració de manera irresponsable", va assegurar Hereu.

El candidat del PSC va citar els periodistes a les deu del matí a l'avinguda de Vallcarca, on hi ha una caserna dels Mossos al costat d'una de la Guàrdia Urbana. En aquest escenari va demanar que la Guàrdia Urbana tingui competències de policia judicial i pugui ser un cos integral, en lloc d'haver d'entregar els detinguts als Mossos, com ha de fer fins ara. El seu argument és que això milloraria l'eficàcia policial i com a prova va explicar que el 68% de les detencions que es fan a Ciutat Vella les fa la Guàrdia Urbana.

Hereu va explicar que ja ha iniciat converses amb el ministeri de l'Interior per aconseguir-ho i que la conselleria d'Interior "està al cas" de la proposta, tot i que Felip Puig, de CiU, s'hi oposa perquè suposaria una pèrdua de competències dels Mossos.

Més Mossos

El candidat del PSC va anunciar que convocarà 600 noves places de la Guàrdia Urbana i que demanarà 1.000 mossos d'esquadra més per a Barcelona. Aquesta petició difícilment serà assumida per Interior perquè preveu crear només 600 noves places de mossos a tot Catalunya. Però per Hereu la crisi no ha de ser l'excusa per retallar la seguretat perquè "la convivència i l'espai públic són polítiques prioritàries". També va demanar una llei de l'espai públic que reforci les ordenances municipals i un pacte per la seguretat per dotar-se de nous instruments per lluitar contra fenòmens globals amb impacte local.

Durant l'acte va criticar especialment el PP, que en campanya té una "obsessió" per la immigració però, en canvi, quan és al govern, és un "colador", perquè l'època en què han arribat més immigrants a Espanya va ser quan governava José María Aznar. Aquest retret al PP també el va fer abans-d'ahir Artur Mas, demostrant que la bandera de la seguretat és una de les més atractives en unes eleccions municipals.

stats