Crònica 07/04/2011

Hereu només veu tacticisme en el suport de CiU a la consulta

Albert Balanzà
2 min
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en una imatge recent.

Barcelona.CiU ha acabat fent votar la majoria dels seus líders en la consulta sobiranista, amb la incògnita encara viva de Joana Ortega, i el PSC s'hi ha oposat fermament des del respecte a l'hora de participar i cedir locals municipals. Només alguns simpatitzants de Ciutadans pel Canvi han trencat la unitat dels socialistes a favor de l'abstenció. Però l'embranzida final ha contaminat tots els debats polítics i ahir va ser l'alcalde, Jordi Hereu, qui es va intentar espolsar qualsevol pressió d'última hora que beneficiï sobretot CiU amb vista a la precampanya de les eleccions municipals del 22 de maig.

Hereu, que des de fa mesos ha deixat clara la seva oposició a la participació en la consulta -"Perquè no sóc independentista", va dir- va contraposar aquesta postura amb la participació "clandestina", sense llum ni taquígrafs, del president Artur Mas, de l'expresident Jordi Pujol o de la consellera de Justícia i fins fa ben poc principal opositora legal al procés, Pilar Fernández Bozal. "Abans es votava en actes públics amb vot secret; ara la votació és clandestina i el que es fa públic és el sentit del vot. Això expressa una ambigüitat i un tacticisme que els organitzadors no es mereixen", va apuntar. Curiosament amb qui més va coincidir Hereu va ser amb la posició de Núria de Gispert, que ha intentat excusar la participació en la consulta per la condició de presidenta del Parlament "perquè representa tothom".

L'alcalde, que de fet ahir ja havia comparegut a l'atac per valorar de manera crítica els cent primers dies de CiU a la Generalitat, es va anar animant en la línia de la denúncia de les retallades i va concloure que des que governa la federació nacionalista "en aquest país hi ha molta comèdia". "Pressupostos amb uns, consultes amb altres i retallades per a tots", va afegir al·ludint al fet que CiU pactarà els comptes amb el PP, i ha acabat fent front comú amb ERC en la consulta.

Portabella, una consulta anual

L'alcaldable d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, el principal impulsor del sistema de consulta a Barcelona (inclosa la de la Diagonal), ahir es va mostrar partidari de fer un procés d'aquest tipus una vegada a l'any "per enfortir la societat civil".

stats