Crònica 17/06/2011

Hessel condemna els incidents del Parlament

Un dels referents dels indignats , Stéphane Hessel, es va desmarcar ahir dels incidents del Parlament, que va titllar "d'intolerables", i va alertar del perill que la violència faci ombra al moviment.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Hessel condemna els incidents del Parlament

Barcelona.Stéphane Hessel, autor del llibre Indigneu-vos (Destino), es va voler distanciar ahir dels incidents violents que es van veure dimecres al Parlament. El veterà escriptor i diplomàtic francès va enviar un comunicat als mitjans en què expressava el seu "ferm rebuig" cap a qualsevol forma "d'agressió, coacció, insult o actitud violenta utilitzada per grups minoritaris aprofitant la legítima i pacífica onada d'indignació que ha recorregut les ciutats espanyoles". Per Hessel, "això no té res a veure amb la resistència pacífica ni amb la legítima dissidència democràtica".

Suport al moviment

Des que el 15 de maig la protesta de la Puerta del Sol va donar el tret de sortida al moviment 15-M, aquest autor ha manifestat el seu suport als indignats i s'ha convertit en un referent per als milers de persones que protesten.

El seu llibre, Indigneu-vos, en què afirma que els ciutadans tenen davant dels seus ulls desenes de motius per indignar-se profundament amb el sistema polític, econòmic i social en què estem vivint, ha venut més de 300.000 exemplars a tot l'Estat. Gràcies a això, Hessel és l'home que ha tornat a posar sobre la taula paraules tan antigues com llibertat, igualtat, drets humans i justícia i les ha col·locat al centre del debat ciutadà.

Per això ahir va voler subratllar el seu suport als indignats separant els episodis violents de les seves reclamacions.

"Reitero el meu suport als milers de ciutadans espanyols que, sempre de manera pacífica, han manifestat la seva indignació", va dir, envers el que ell anomena "economia deshumanitzada i dèficits democràtics de les nostres societats".

Sobre els incidents de dimecres al Parc de la Ciutadella, quan grups de manifestants no van deixar entrar alguns treballadors i parlamentaris i en alguns casos els van agredir, Hessel va deixar clara la seva postura: "Considero intolerable qualsevol intent de paralització de les institucions de representació democràtica, així com la coacció de tot tipus exercida contra els representats de la voluntat popular". L'autor va recordar que sempre s'ha manifestat a favor de "la profundització de la democràcia, de la llibertat d'expressió i del respecte pels altres com les úniques vies per al progrés de les nostres societats".

En la línia del que han dit altres intel·lectuals afins als indignats , l'autor francès, de 93 anys, va alertar de la possibilitat que els actes violents entelin la protesta de fons.

"No hem de permetre que alguns grups, des de dins o des de fora del moviment dels indignats , intentin aprofitar aquests fets per embrutar els bons propòsits i les actituds majoritàries dels ciutadans que s'han mobilitzat pacíficament durant les últimes setmanes", va destacar.

Com a missatge final, l'escriptor va dir que desitja que els indignats "sàpiguen trobar, amb la mateixa actitud pacífica i dialogant amb què van irrompre en l'escena pública fa unes setmanes, el seu camí per seguir expressant aquest compromís cap al futur".

stats