CANVIS POLÍTICS AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 26/01/2011

Hezbol·lah desembarca al Líban enmig d'una revolta civil

Anthony Shadid
2 min
Uns soldats libanesos controlen les protestes dels seguidors de Hariri a Beirut.

The New York Times / BEIRUT.L'espiral de violència ha enfonsat el Líban en una de les pitjors crisis dels darrers anys, un país on les confrontacions es converteixen sovint en el detonant de disputes a nivell internacional. Al Líban ara hi ha dos bàndols: d'una banda, Hezbol·lah i els seus aliats, Iran i Síria, i de l'altra, l'ex-primer ministre, Saad Hariri, i els seus partidaris, que tenen el suport dels Estats Units i França.

Després de dies d'estira-i-arronses a nivell polític, el candidat proposat per Hezbol·lah, Najib Mikati, un empresari multimilionari, ha aconseguit el suport de 68 dels 128 parlamentaris de la Cambra de Diputats. Suficient per formar govern en un país tan dividit com divers. L'elecció de Mikati és una clara victòria per a Hezbol·lah, que ha aconseguit orquestrar el canvi polític i demostrar a nivell internacional el que ja és un fet al Líban: que Hezbol·lah és la força política i paramilitar més important del país.

Tot i les acusacions i les protestes, el líder de Hezbol·lah, Hassan Nasral·lah, va voler recalcar ahir que el govern "no està liderat per Hezbol·lah" i Najib Mikati prometia des del govern "aprendre les lliçons del passat". Mentrestant, Rafiq Hariri, l'ex-primer ministre, recordava des de la seva casa a Beirut que el seu grup continuarà representant l'oposició. Hariri considera que "el que ha passat és virtualment un cop d'estat, un cop d'estat polític", culpa els antics aliats que ara donen suport a Najib Mikati i admet que se sent "traït".

A fora, centenars de joves incendiaven pneumàtics i cridaven pel centre de la ciutat: "Ens bull la sang sunnita, ens bull!" Els manifestants també van cremar una furgoneta just davant de la seu de la televisió àrab Al-Jazira. Les protestes es van fer a les ciutats més grans del país, amb majoria sunnita.

Un dels detonants de la crisi política al Líban ha estat l'informe d'un tribunal que té el suport de les Nacions Unides i que vincula la mort el 2005 del pare de l'ex-primer ministre, Rafiq Hariri, a Hezbol·lah. L'organització ha negat les acusacions i ha denunciat que el tribunal està orquestrat pels EUA i Israel. Rafiq Hariri va ser el primer ministre d'ençà del final de la guerra civil, el 1990.

stats