CRISI DEL DEUTE
Crònica 20/01/2012

Ed Parker: "Hi ha una alta probabilitat de rebaixar Espanya"

Solvència L'agència Fitch amenaça amb reduir "un o dos graons" la qualificació del deute espanyol, actualment en AA-. Les raons: el dèficit , els problemes bancaris i l'atur

Joan Faus
1 min
El director gerent de l'agència Fitch, Ed Parker,  ahir a Madrid.

El directiu de Fitch va atendre l'ARA ahir a Madrid després de participar en un seminari sobre previsions econòmiques europees.

Tenen intenció de rebaixar la qualificació del deute espanyol?

Estem revisant la nota d'Espanya i de cinc països europeus més (Itàlia, Xipre, Bèlgica, Eslovènia i Irlanda). Hi ha una alta probabilitat que rebaixem un o dos graus la qualificació de tots. Esperem haver-ho decidit a finals de gener.

Quins serien els motius?

El deteriorament econòmic per la crisi europea i factors interns. En el cas d'Espanya és molt decebedor i negatiu que el dèficit públic s'hagi desviat dos punts, fins al 8%. Això fa que ens preguntem si el govern és capaç de controlar les comunitats autònomes i fer que compleixin els objectius els pròxims anys.

Hi ha d'altres raons?

La qualitat dels actius tòxics immobiliaris dels bancs i la necessitat que tenen de més provisions. I també la clara disfuncionalitat del mercat laboral.

Què opina del govern de Rajoy?

Està donant signes positius que estem tenint en compte. Reconeix la gravetat actual i sembla compromès a millorar-la. Cal reduir el dèficit i alhora fer reformes estructurals en matèria laboral i financera per poder créixer i atreure inversors.

I del futur de l'euro?

El risc de ruptura de la zona euro és petit. Tampoc esperem que Grècia abandoni l'euro. Europa és conscient que seria extremadament perjudicial per a tothom. El que és evident és que el deute grec és insostenible i, per tant, suspendrà pagaments, fins i tot si hi participa el sector privat.

stats