Crònica 07/03/2011

"Hi haurà més multes per la mesura dels 110"

A partir d'avui, els ciutadans que condueixen a més de 110 km/h podran ser multats amb 100 euros. Joan Aregio preveu que hi haurà més multes i assegura que és difícil conduir a aquesta velocitat.

M.c.
2 min
Dos operaris de Conservació de Carreteres de l'Estat treballen a València canviant  el senyal de 120 pel de 110 a les autopistes i autovies.

Barcelona.A Catalunya hi ha trenta radars afectats per la mesura del govern espanyol de reduir la velocitat de 120 a 110 km/h per reduir consum energètic, segons va explicar ahir el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio. Aregio va assenyalar que els radars ja estan reprogramats perquè a partir d'avui captin els conductors que sobrepassin la velocitat màxima oblidada. "A veure, el radar no es dispara a 111 km/h, deixa un marge, però ja estan reprogramats", va afegir.

El radar potser no ho capta, però les notícies són les que són i qui sobrepassi els 110 rebrà una carta per infracció a casa. Aregio insta la ciutadania a ser responsable per complir la normativa: "Es multarà, es farà complir la llei", va dir. I en aquest sentit circular entre 111 i 141 km/h en autopista o autovia a partir d'avui es multarà amb 100 euros. Amb tot, Trànsit no retirarà els punts del carnet de conduir fins sobrepassar els 151 km/h, com fins ara, segons les modificacions a la llei de trànsit aprovades pel reial decret del consell de ministres. Aregio vaticina un augment de multes provocades per les infraccions: "Hi haurà més multes, sí, n'hi haurà algunes més".

Per això, va dir Aregio, és important complir la normativa: "Nosaltres som conscients que és molt difícil circular a 110 km/h igual que ho és a 80 km/h, per això esperem que els ciutadans siguin responsables".

A tot Espanya, el ministeri de Foment ha fet enganxar 6.000 adhesius amb el canvi de velocitat que han costat de 250.000 euros. A Catalunya i al conjunt de carreteres, la titularitat de les quals és de la Generalitat, se n'han hagut de modificar 70, segons dades del departament de Política Territorial i Obres Públiques, que han costat uns 10.000 euros. Fonts de la conselleria van explicar que ells han utilitzat unes plaques metàl·liques perquè entenen que "amb el sol, les enganxines es poden cremar".

El director del SCT no veu clara la decisió: "És una mesura que està feta de pressa i de manera improvisada, que també està poc treballada i crec que no s'aconseguirà el que es busca", que és la reducció del consum energètic. "Reduir combustible depèn de factors com l'estat del vehicle o la conducció", va explicar. A més, el Servei Català de Trànsit alerta que la majoria de ciutadans no condueixen per les autopistes: "La majoria dels desplaçaments diaris no es fan per les autopistes, ells busquen estalviar i així no ho faran", va dir.

Fonts de la Direcció General de Trànsit diuen que conduir entre 141 i 160 km/h suposarà una multa de 300 euros. A més, es modifiquen la resta de sancions: anar entre 161 i 170 km/h es multarà amb 400 euros; entre 171 i 180 km/h, amb 500; i a més de 181 km/h, amb 600 euros. Fins ara, la multa de 400 euros era per excessos d'entre 171 i 180 km/h en autovia i autopista; la de 500 euros, entre 181 i 190 km/h, i la de 600 euros, a partir de 191 km/h.

stats