COOPERACIÓ I SEGURETAT
Crònica 14/10/2011

Luz Gómez Saavedra "Hi ha una responsabilitat col·lectiva més enllà de les ONG"

Crítica "Es va alertar d'hora i de manera contundent, però no es va respondre d'acord amb la magnitud de les amenaces" Previsió "És necessari continuar treballant"

M.f.
2 min

Quines són les perspectives per als pròxims mesos?

La temporada curta de pluges ha de començar ara i, tot i complir-se les millors perspectives, aquesta temporada només cobriria el 25% de les necessitats d'aigua i les pastures associades a la població. És necessari continuar treballant.

Quina és l'arrel del problema?

Més enllà del debat sobre si aquesta és o no la pitjor sequera dels últims 60 anys, factors com la falta de reacció als sistemes d'alerta ràpida, la contribució adversa dels efectes del canvi climàtic i la situació del conflicte a Somàlia han contribuït a crear un context en què les necessitats són àmplies i les dificultats i els reptes per respondre són de gran magnitud. Es va alertar d'hora i de manera contundent i clara, però no van desencadenar una resposta ràpida d'acord amb la magnitud de les amenaces.

Cal una posició política de les ONG sobre el conflicte a la regió?

Evidentment no és possible ignorar el context polític d'una crisi de dimensions regionals. És important que el sistema de resposta humanitària realitzi una reflexió sobre les nostres responsabilitats i límits, especialment lligats al fet d'existir les alertes mateixes. No es tracta d'assenyalar amb el dit els culpables, sinó de preveure les catàstrofes. Hi ha una responsabilitat col·lectiva més enllà de les ONG en el retard per respondre a les alertes que s'anuncien d'hora.

Com actuar perquè no s'oblidi la fam a la Banya d'Àfrica?

Mantenir-se informat i ser crític és fonamental. Ser conscients de la complexitat de la crisi i, alhora que ens solidaritzem amb el gran nombre de persones afectades, comprendre que hem de contribuir que la seva recuperació sigui efectiva. Aquesta emergència no s'acabarà amb el final del Nadal.

stats