ELECCIONS A FRANÇA
Crònica 21/04/2012

Hollande, el fre a l'hegemonia conservadora a la UE

Les presidencials franceses podrien marcar el final de l'ortodòxia alemanya sobre el dèficit

2 min
El candidat del Partit Socialista, François Hollande, en un acte de campanya a Aulnay-sous-Bois, als afores de parís, aquest dissabte. / KENZO TRIBOUILLARD / AFP

José Ignacio Torreblanca

Hollande, el factor moderador

Pel professor José Ignacio Torreblanca, expert en qüestions europees, una victòria del candidat socialista, François Hollande, faria donar un tomb a l'actual dinàmica de la Unió Europea. Hollande es convertiria en el "factor moderador" d'una UE "absolutament desequilibrada", en què tot el poder "s'ha traslladat a Alemanya". La paradoxa, segons Torreblanca, és que si Hollande triomfa, dirigents polítics conservadors com ara Mariano Rajoy a Espanya podrien veure satisfeta la seva demanda de més flexibilitat en el dèficit fiscal.

Francesc Granell

La revisió de la ultraortodòxia

"Guanyi qui guanyi, és d'esperar que després de les eleccions franceses es reorienti l'objectiu del dèficit a la UE -imposat per la cancellera Merkel-, que escanya el nostre país", opina aquest catedràtic d'organització econòmica a la UB. Francesc Granell considera que tant l'aspirant a la reelecció, Nicolas Sarkozy, com el candidat socialista, François Hollande, comparteixen aquesta idea, i que si finalment s'imposa el gran favorit -Hollande- no hi haurà pànic als mercats, ja que té una imatge de "polític assenyat".

Cristina Gallach

L'equilibri polític a Europa

A les presidencials franceses hi ha en joc recuperar l'equilibri polític a la UE, en què ara mana una majoria d'estats governats per la dreta. "Només si un dels cinc grans països europeus fa un canvi i deixa d'estar en mans conservadores -assegura Cristina Gallach- s'incorporarà la perspectiva del creixement per sortir de la crisi, més enllà de l'austeritat". Per Gallach, el socialista François Hollande creu també en l'entesa franco-alemanya i es preveu una bona sintonia entre ell i la cancellera Merkel.

Joan Marcet

Un altre governant castigat

Si es compleixen les enquestes, pel director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB, Joan Marcet, l'actual president, Nicolas Sarkozy, serà una nova víctima entre els governants que han caigut a Europa a causa de la crisi. Marcet considera que la "submissió" de Sarkozy als interessos de la cancellera Merkel a Europa no ha agradat als francesos i que la victòria socialista a França "podria fer aixecar les orelles a Angela Merkel", ja que la cancellera afronta eleccions l'any que ve.

stats