ELECCIONS PRESIDENCIALS FRANCESES
Crònica 29/02/2012

Hollande taxarà un 75% la renda dels milionaris

François Hollande sorprèn en situar les rendes més altes al punt de mira. Si accedeix a l'Elisi, els ciutadans amb rendes superiors al milió d'euros hauran de tributar al 75% els ingressos que superin aquest llindar.

àlex Vicente
2 min
Hollande taxarà un 75%  la renda dels milionaris

PARÍSL'atenció pública s'havia desviat cap a Nicolas Sarkozy des que es va declarar candidat ara fa dues setmanes. Però el candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, ha tornat a situar-se al centre del debat electoral amb una proposta sorpresa pronunciada en un debat televisiu amb ciutadans anònims: augmentar la pressió impositiva a les rendes superiors a un milió d'euros anuals fins al 75%, trenta punts per sobre de la legislació actual.

"Els que més guanyen han de servir d'exemple. És senyal de patriotisme acceptar un impost suplementari perquè el país es recuperi", va expressar Hollande a última hora de dilluns. Tot apunta que la proposta, que no figurava al seu programa, es va decidir a l'últim minut. El responsable de política fiscal del seu equip de campanya, el diputat Jérôme Cahuzac, va haver de reconèixer que no n'estava al corrent.

Hollande, que els últims dies havia perdut visibilitat, va recuperar-ne de cop ahir amb una mesura pensada per seduir l'electorat popular i d'esquerra. La pràctica totalitat dels seus contrincants s'hi van oposar frontalment, amb l'actual president al capdavant. Durant una visita a Montpeller, Sarkozy va acusar Hollande de donar "una sensació d'improvisació, de precipitació i d'amateurisme". "On queda Europa en tot això? On és la convergència [de la política fiscal]? No hi ha un sol responsable polític al món que pensi que és útil reaccionar així", va dir.

La mesura proposada per Hollande és altament simbòlica, perquè hauria d'afectar una minoria d'entre 1.000 i 5.000 francesos, segons les estimacions. Inclouria grans fortunes, dirigents de grans empreses, personalitats del món de l'espectacle i jugadors de futbol de primeríssim nivell. Setze dipositaris de grans fortunes, com la multimilionària propietària de L'Oréal, Liliane Bettencourt, van signar a l'agost un manifest per instar l'executiu a "instaurar una contribució excepcional" dels més rics per contribuir a la recuperació econòmica.

Fins ara, Hollande només s'havia mostrat partidari d'augmentar la pressió impositiva fins al 45% per a les rendes de més de 150.000 euros anuals. La llei actual, impulsada per Sarkozy, segueix un sistema progressiu que taxa les rendes més altes -més de 70.800 euros- amb un 41%, al qual se sumen tres punts quan se superen els 250.000 euros i quatre punts més quan s'assoleixen els 300.000 euros a l'any.

L'anunci arriba tot just quan Sarkozy comença a recuperar posicions als sondejos. Un estudi Ipsos per al diari Le Monde li dóna un 27% de vots a la primera volta, dos més que fa dues setmanes. Mentrestant, Hollande baixa mig punt, fins al 31,5%, però seguiria imposant-se còmodament a la segona volta, segons tots els sondejos.

L'error de Sarkozy

Lluny del debat fiscal que ahir centrava la campanya, una altra polèmica va posar contra les cordes el president. Sarkozy va anunciar l'evacuació de Síria cap al Líban de la periodista Edith Bouvier, de qui va dir que estava "sana i estàlvia" poc abans d'haver de rectificar. "No està confirmat que hi hagi arribat. Les comunicacions amb Homs són molt difícils", va declarar. Segons Le Figaro , Bouvier seguiria retinguda a Síria amb el fotògraf francès William Daniels i el reporter espanyol Javier Espinosa.

stats