Crònica 29/02/2012

Homs atribueix el dèficit als impagaments de l'Estat

Sara González
2 min
El consell executiu reunit ahir per parlar  del dèficit.

BARCELONA.Per a la Generalitat, capitanejada per Artur Mas, els números parlen per ells mateixos. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va convidar ahir a agafar la calculadora per demostrar que si el dèficit català s'ha enfilat més enllà del previst és perquè hi ha una sèrie de partides que Madrid no ha pagat a Catalunya. Homs va explicar que la suma dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut i dels 1.450 milions del fons de competitivitat que Catalunya no ha cobrat representen un 1,1% del PIB català. Precisament els punts de diferència que hi ha entre el dèficit que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va atribuir dilluns a la Generalitat (un 3,7%) i el 2,6% que preveia el pressupost de l'any passat.

"Catalunya ha fet els deures i d'altres no. Tot el que depenia de nosaltres ja ho hem fet", va etzibar el portaveu, que va recordar que precisament el Govern ha protagonitzat una retallada de la despesa sense precedents. Amb tot, l'executiu està disposat a "fer mans i mànigues" perquè no es dispari el dèficit d'enguany, fixat en l'1,3%. D'entrada, l'executiu confia que l'Estat pagui el seu deute, tot i que el portaveu ja va alertar que, si aquests diners no es contemplen als pressupostos espanyols i, a més, la previsió d'ingressos és inferior a l'esperada, caldrà fer més ajustos.

En tot cas, Homs va reconèixer que hi ha contactes amb el govern espanyol pel cobrament dels 759 milions, tot i que caldrà esperar fins a finals de març -data en què Mariano Rajoy té previst posar sobre la taula els pressupostos- per veure si les converses fructifiquen. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va demanar ahir paciència als dirigents catalans, pel que fa tant al cobrament dels deutes com al plantejament del pacte fiscal, perquè "hi haurà més per repartir" quan l'economia millori i s'incrementin els ingressos.

Si bé l'herència del tripartit ha estat un argument recurrent per part del Govern per justificar les retallades, el portaveu parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va destacar ahir que amb prou feines hi una diferència d'una dècima respecte al dèficit de l'últim any del Govern encapçalat per José Montilla. Pels socialistes, aquesta equació "tira per terra tot l'argumentari de CiU respecte als anteriors governs". També ERC i ICV-EUiA van criticar que el Govern no hagi reduït el dèficit malgrat "haver tocat os" en l'estat del benestar.

En tot cas, més enllà de pagaments pendents i herències rebudes, el Govern va reivindicar que amb el pacte fiscal Catalunya no estaria en el punt de mira pel desviament de dèficit. "Tenir el control de la caixa és determinant", va insistir Homs agafant-se a la línia que ja va defensar CDC dilluns. Sortir de la Lofca i recaptar i gestionar tots els impostos que es recapten a Catalunya són les condicions a què l'executiu no pensa renunciar per demanar el nou finançament a Madrid.

Un acord que ja té majoria

"Qui cobra, mana", va subratllar Homs. De fet, va recordar que en aquests moments, sense que se sumin PP i PSC, ja existeix una majoria al Parlament que hi està d'acord. Tot plegat és un intent de restar pes a la incorporació dels dos partits a la proposta de Mas que té com a objectiu ser un revulsiu perquè prenguin ja una determinació.

stats