Crònica 19/04/2011

Hongria aprova una Constitució ultraconservadora

Isaac Lluch
2 min
Hongria aprova una Constitució ultraconservadora

Berlín."He sobreviscut dues dictadures, la nazi i la comunista. No sé si n'hauré de viure una tercera". Aquest mal presagi correspon a l'escriptor, sociòleg i intel·lectual hongarès György Konrad, que tem que mentre a Europa va fermentant el populisme, a Hongria hi pot aparèixer una cosa pitjor: la dictadura del partit únic.

El Parlament hongarès va aprovar ahir una nova Constitució elaborada exclusivament pel partit de centredreta governamental Fidesz, que aprofita la seva majoria de dos terços a aquesta cambra per ampliar i blindar el seu poder. El text de la nova carta magna, que va ser validat amb 262 vots a favor, 44 en contra i una abstenció, entrarà en vigor a partir de l'1 de gener del 2012 i permetrà a la formació del primer ministre, Viktor Orbán, remodelar el país a la seva conveniència fins i tot més enllà del 2015, quan acaba la legislatura actual.

Aquesta nova llei fonamental conté d'entrada un anomenat "credo nacional", en què sobresurten valors com "rei", "Corona", "orgull per la història" i "cristianisme". Els crítics hi entreveuen una ideologia feixista que els recorda als anys trenta. De fet, Orbán ja ha qüestionat més d'un cop el Tractat del Trianon del 1920 mitjançant el qual l'Imperi Austrohongarès va perdre dos terços del territori després de la derrota a la Primera Guerra Mundial. Ara, el nou text ofereix el passaport a aquells hongaresos residents a Romania, Eslovàquia i Sèrbia, cosa que crea tensions amb els països veïns i amb la Unió Europea.

Control polític i econòmic

La principal controvèrsia sobre la nova Constitució gira al voltant de les limitacions de les competències del Tribunal Constitucional, que no podrà revisar mesures relacionades amb el pressupost mentre l'endeutament estatal no se situï per sota del 50 per cent. El consell pressupostari -els membres del qual són escollits pel president del país per sis anys- pot vetar, a més, en tot moment el pressupost estatal acordat pel Parlament.

A la nova Constitució també li retreuen que discrimina ateus, homosexuals i pares solters, i obra la porta a la prohibició de l'avortament.

L'1 de juliol, un dia després que deixi de presidir la UE, Hongria veurà entrar en vigor també la restrictiva i polèmica llei de premsa, que limitarà àmpliament la llibertat d'opinió als mitjans del país.

stats