LA PRESIDÈNCIA DE TORN DE LA UNIÓ EUROPEA
Crònica 11/02/2011

Hongria, la democràcia segrestada

Marc Vidal
3 min
UE, Independent

BUDAPESTLa jove democràcia hongaresa viu sota amenaça. Un únic partit, el Fidesz, amb uns posicionaments ideològics difícils de definir, ho controla tot. Governa el país amb mà de ferro. En les últimes eleccions, l'any passat, va aconseguir el control de dos terços del Parlament. I amb aquesta majoria incontestable vol refundar un país que viu immers entre en el record d'un passat imperial i el desencís amb la democràcia i la integració europea per la qual va lluitar durant dècades.

La llei que controla els mitjans de comunicació, que per exemple preveu sancions si les informacions periodístiques no són "equilibrades", és el gest més estrident de la manera de governar del partit Fidesz. L'aparador de la presidència de torn de la UE, que Hongria ocupa aquest semestre, ha afavorit que es parli de la llei a tot Europa, i fins i tot Brussel·les ha hagut de demanar explicacions. Però darrere d'aquesta llei n'hi ha més. Fins i tot una reforma constitucional que pot deixar-ho tot "lligat i ben lligat" per a la pròxima generació i que s'aprovarà sense consens amb l'oposició en només sis setmanes.

La punta de l'iceberg

"La llei que regula els mitjans de comunicació és la punta de l'iceberg", denuncia Gábor Harangozó, diputat socialista al Parlament hongarès, partit que va governar les dues últimes legislatures i ara és la principal força d'oposició. "A Hongria el govern està redibuixant els principis bàsics de la democràcia al seu gust i ningú no hi pot fer res", afegeix Gábor. Com s'explica aquest fenòmen? Per un sistema electoral pervers i una successió de casos de corrupció que han minvat la confiança en la classe política.

Dels 386 escons del Parlament, fins a 176, una mica menys de la meitat, estan reservats a diputats elegits directament a cadascun dels districtes electorals. És un sistema segons el qual el candidat més votat s'emporta l'escó i la resta no obté cap mena de representació. A les últimes eleccions, el Fidesz, el partit al govern, es va assegurar així 173 dels 176 diputats. I sumant els vots del sistema proporcional, un total de 225 escons. Dos terços del Parlament. I la resta de partits, encara no se'n saben avenir.

L'anterior govern socialista l'hi va posar molt fàcil, al Fidesz. Diversos casos de corrupció van esquitxar la seva gestió i els votants li van donar l'esquena. "El principal problema és que el Partit Socialista l'integren els empresaris del país -explica János Horvát, que presideix el Centre pel Periodisme Independent d'Hongria-, és l'esquerra dels últims temps d'influència soviètica que durant les privatitzacions es va quedar les grans empreses del país, i han fet el que han volgut".

L'últim rei de l'Imperi

"Els últims vuit anys de govern socialista hem patit moltíssim -assegura l'actual ministre d'Afers Estrangers János Martonyi, del Fidesz-, a la crisi econòmica s'hi ha afegit una crisi política, social i moral per la mala gestió de l'anterior executiu". El ministeri que ell dirigeix és un edifici de construcció moderna amb un enorme retrat de Carles IV al vestíbul, l'últim rei de l'Imperi Austrohongarès. Tota una declaració d'intencions. La memòria d'un país que tenia més del doble de la superfície actual, amb sortida al mar Adriàtic, és manté viva. I al Fidesz, jugar la carta del passat imperial, li dóna bons resultats.

Fa ben poc acaba d'entrar en vigor una llei del nou govern que reconeixerà la nacionalitat hongaresa als que la van perdre amb l'escapçament de l'antic Imperi després de la Primera Guerra Mundial. Això vol dir que eslovacs o romanesos, però també serbis o ucraïnesos -que no formen part de la UE-, podran tenir passaport europeu. Una ampliació encoberta, com diuen els més crítics. Una més del Fidesz. "Es vol acabar amb la discriminació que suposa que els hongaresos que van marxar als EUA puguin obtenir la nacionalitat i els que són a tocar de la frontera, no", explica el ministre Martonyi, que no hi veu res estrany al darrere.

Refundar el país

Una i una altra, les diferents lleis pretenen "regenerar el país amb suposats nous valors per fugir de la corrupció de l'anterior govern", explica l'advocada Éva Simon de l'ONG Unió Hongaresa de Llibertats Civils. "Una nació, una bandera, un líder, Viktor Orbán, és tot el programa de govern que té el Fidesz -denuncia l'exministre d'Afers Estrangers amb l'anterior govern, Péter Balász-, només compten amb ells, no suporten el pluralisme", diu sense fer cap autocrítica de la seva mala gestió en l'anterior legislatura.

Amb una majoria absoluta incontestable, el pluralisme és una anècdota a Hongria i "refundar" el país a conveniència del Fidesz és bufar i fer ampolles. "Jo no veig decisió més democràtica que la que aproven els dos terços d'un Parlament", conclou el diputat del Fidesz Gergely Gulyás. La història dirà cap on camina ara Hongria.

stats