INAUGURACIÓ OFICIAL DE LA PRESIDÈNCIA DE LA UE
Crònica 08/01/2011

Hongria obre la porta a canviar la polèmica llei de premsa

Budapest accepta modificar la llei de premsa si ho considera convenient la Comissió Europea. Brussel·les defensa la presumpció d'innocència del país que estrena la seva presidència de torn de la UE.

Lara Malvesi
2 min
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, saluda el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, a Budapest.

Brussel·les"Hongria és un país democràtic", va dir contundent ahir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, a Budapest. Mai abans Barroso havia inaugurat cap presidència d'un país de la Unió Europea defensant els seus valors democràtics però tampoc mai un país que ocupa el lideratge de torn de la UE s'havia estrenat amb una polèmica sobre el seu respecte als drets fonamentals. Aquest és un assumpte que es dóna per fet i d'aquí tots els esforços que han de fer els països candidats per adherir-se a la Unió.

Davant la pressió de la Comissió Europea sobre el text de la nova llei hongaresa, que preveu que el govern central pugui supervisar el que difonen els mitjans, el primer ministre, Viktor Orbán, ha abandonat l'estil autosuficient dels darrers dies i ha dit que està disposat ha retirar la norma "si es demostra a la pràctica que vulnera els valors fonamentals". Orbán va aprofitar el seu primer discurs al front dels vint-i-set per treure pit sobre el compromís del país amb la UE i, de passada, deixar clar que en el seu país "moltes persones han mort en defensa de la democràcia".

Barroso va explicar que els serveis jurídics de la Comissió Europea estudien les més de 200 pàgines rebudes de Budapest que inclouen el text traduït de la llei i un informe sobre la presumpta idoneïtat de la norma amb les directives europees. L'anàlisi jurídica s'ha complementat amb una conversa entre Barroso i Orbán, una reunió "molt rica i útil", segons el portuguès, que no va voler avançar cap conclusió. Mestre de la diplomàcia i de voler acontentar tothom, Barroso va dir que és important analitzar la norma perquè Hongria tingui "tot el suport sense fissures dels socis europeus".

Hongria, que com recorda la seva secretaria d'Estat d'Assumptes Europeus, Eniko Gyori, viu un moment de sentiment europeista baix, no vol que les democràcies més veteranes la mirin amb superioritat. Els hongaresos, com la majoria de ciutadans dels països de l'Est que van entrar a la UE a la dècada dels 2000, consideren que ja es van deixar manar prou per Rússia per a ara caure sota els dictats de Brussel·les.

La seva pròpia medecina

"Què passarà quan vostè estigui a la oposició i el nou govern utilitzi la llei de premsa en el seu propi benefici?", li va preguntar al primer ministre hongarès un periodista de la BBC. El fet és que la famosa norma ja ha començat ha provocar maldecaps al mateix govern del Fidesz, ja que l'ha utilitzada el partit de l'esquerra verda a Hongria (ZB) per denunciar un amic d'Orbán, Zsolt Bayer, per publicar al diari conservador Magyar Hírlap un article on s'elogia l'assassinat de militants d'esquerres durant l'anomenat Terror Blanc, un petit episodi de repressió comunista a Hongria entre 1919 i 1921.

La Comissió Europea no només ha tocat el crostó a Hongria de moment a propòsit de la llei de premsa, també ha mostrat dubtes sobre un impost discriminatori per a les empreses europees de fora del país i sobre la possibilitat que vol donar als no residents d'adquirir la nacionalitat hongaresa. Què faran de nou els hongaresos els propers cinc mesos i tres setmanes? De moment, evitar que es parli de la crisi.

stats