Crònica 03/12/2011

"Hospitals i estadis s'han convertit en centres de detenció massiva"

Repressió "Soldats desertors asseguren que rebien ordres de disparar amb foc real contra manifestacions" Infants "Sorprèn la violència exercida pel règim contra els menors"

Cristina Mas
1 min
La sociòloga Yakin Ertrük.

La sociòloga turca Yakin Ertrük és una de les tres investigadores del Consell de Drets Humans de l'ONU que ha estudiat les violacions de drets humans a Síria.

Què és el que més els preocupa?

Testimonis de soldats que han desertat asseguren que rebien ordres de disparar amb foc real contra manifestacions. Campanyes de detencions massives, tortures sistemàtiques... Ens preocupa tot això, i sabem que la violència continua sense cap observador extern: no hi ha cap mena de protecció per a la gent.

Asseguren que almenys 307 menors han estat assassinats.

Sí, i les fonts són totalment fiables. Novembre va ser el mes més sagnant. Sorprèn la violència exercida pel règim contra els menors. Jo mateixa vaig parlar amb el pare d'un nen que va ser detingut en una manifestació: el van torturar en un centre de detenció i van tornar el cos a la família. Damasc diu que s'enfronta a grups mafiosos estrangers, i no s'entén que els nens representin cap perill.

Les presons han quedat petites.

El règim utilitza estadis de futbol i hospitals com a centres de detenció massiva.

Serviran les sancions internacionals per frenar la repressió?

Hi ha d'haver noves fórmules per pressionar els països a respectar els drets humans, perquè sovint les sancions afecten sobretot la gent. La comunitat internacional hauria de tenir més en compte la gent que està patint la violència.

stats