PERÚ, DESPRÉS DE LES ELECCIONS
Crònica 04/07/2011

Humala, decidit a fer front comú

Un cop guanyades les eleccions peruanes, Ollanta Humala s'ha llançat a recórrer Amèrica del Sud amb la intenció de cohesionar els diversos països de la regió per fer front comú davant els reptes de futur.

Rosa Serra
2 min
El president electe del Perú, Ollanta Humala, amb la seva dona,  a Bogotà, aquesta setmana.

Quito.El president electe del Perú, Ollanta Humala, ha brandat la bandera de la integració en una gira per Amèrica del Sud. En un recorregut per tota la regió, excepte Veneçuela, Humala ha manifestat el seu desig de potenciar la integració llatinoamericana, per la qual cosa ha instat totes les nacions a "donar-se la mà" per resoldre els grans problemes que castiguen la zona. Pel futur president de Perú, que assumirà el càrrec el 28 de juliol, Sud-amèrica ha de combatre l'exclusió social, la pobresa i el narcotràfic. Amèrica és el continent més desigual del món i un dels més violents per la delinqüència que es genera al voltant de l'exportació de droga.

En la seva atapeïda agenda, Humala ha prioritzat les relacions amb els països sud-americans. Així, poc després de guanyar les eleccions es va reunir amb la presidenta brasilera, Dilma Rousseff. L'inici de la gira pel Brasil no va ser casual: Humala ja havia dit en campanya que s'inspirava en el model polític del país.

Humala es va comprometre a profunditzar tant com pugui les relacions comercials amb les nacions que formen part del Mercat Comú de Sud-amèrica (Mercosur) -Brasil, Paraguai, Uruguai i Argentina- i va recordar que Lima té bastants Tractats de Lliure Comerç (TLC) firmats amb altres països que entren en contradicció amb el sistema aranzelari d'aquest grup. Ara com ara, el Perú és membre associat del Mercosur. Una de les visites més esperades i tenses era la d'Humala a Xile, ja que els dos països tenen un litigi obert al Tribunal Internacional de l'Haia per un desacord amb els límits marítims. El peruà va instar a "separar les cordes", ja que per ell una cosa és el litigi i l'altra la integració entre Lima i Santiago de Xile. Per això el mandatari va dir que per superar les seves diferències era important una "comunicació directa" i "mirar cap endavant com a germans".

Decidit a enfortir l'Unasur

Després de visitar els països del Con Sud, Humala va tornar a Lima, on l'esperava una de les cites més importants: una reunió amb la presidenta de la Unió de Nacions Sud-Americanes (Unasur), la colombiana María Emma Mejía. El missatge del peruà va ser clar: "Ratifiquem la nostra decisió política de treballar per a l'enfortiment d'Unasur".

La gira es va tancar a Colòmbia. Humala tenia previst anar a Veneçuela, però no ho va fer perquè el seu president, Hugo Chávez, s'està recuperant d'una intervenció quirúrgica d'extirpació d'un tumor a Cuba.

Humala ha aprofitat aquesta gira per invitar tots els presidents de la regió a la seva presa de possessió, però de moment només hi han confirmat l'assistència el líder de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el de l'Equador, Rafael Correa.

stats