Crònica 04/03/2012

ICV i ERC es fan forts amb el concert pactat en comissió

Roger Tugas
2 min
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i d'ICV, Joan Herrera, volen dur ja el debat del concert al ple.

BARCELONAArtur Mas va condicionar el resultat de les negociacions amb el PSC a no perdre el suport de qui ja va votar les conclusions de la comissió d'estudi parlamentari a finals d'octubre, ICV i ERC. I aquests dos partits, tot i desitjar el màxim de consens possible abans de plantejar la demanda a Madrid, no permetran que s'aigualeixi la reivindicació del concert econòmic que van aprovar, que implica la plena capacitat per recaptar, gestionar i legislar sobre els impostos generats a Catalunya. I tenen pressa, fins al punt que reclamen que no es dilati més el debat en el ple del Parlament.

La portaveu d'ICV a la cambra, Dolors Camats, va proposar divendres votar-hi les conclusions de la comissió el 14 de març. "No volem tornar a veure un sainet d'estires-i-arronses com en alguns moments amb l'Estatut", va reclamar. Aquella negociació va finalitzar amb un pacte sociovergent que aigualia el text del Parlament i, tot i que llavors ICV va avalar el resultat, ara no tornaran a fer-ho. Veurien "molt positiu" que el PSC se sumés al consens, "però no al preu de diluir" les conclusions de la comissió. De fet, identifiquen aspectes interessants en la seva proposta de pacte fiscal, però descarten "obrir escletxes" sobre el concert pactat amb CiU i ERC i exigeixen que aquesta proposta sigui la base per a la negociació.

En una línia similar, els republicans reclamen traslladar ja la reivindicació a Madrid sense esperar que el PSC s'hi sumi. La seva portaveu parlamentària, Anna Simó, va afirmar dilluns, més escèptica que ICV, que un model que puguin avalar els socialistes o el PP "donarà més ingressos però no sortirà del règim comú", i per això no cal esmerçar gaires esforços perquè pugin al carro. ERC ha avançat en diverses ocasions que no donarà suport a cap pacte fiscal que s'allunyi del concert econòmic i la independència fiscal.

Tanmateix, els dos partits mantenen diferències amb CiU. ICV i ERC veuen cabdal una consulta prèvia a negociar amb Madrid per reforçar la demanda. Igualment, els ecosocialistes reclamen que, tot i el concert econòmic, el model sigui solidari amb la resta d'Espanya.

stats