Crònica 20/05/2011

ICV de Girona cedeix davant Herrera i no pactarà amb CiU

ICV-EUiA de Girona havia alimentat des de l'ambigüitat la possibilitat de tancar un pacte històric amb CiU i ERC, però la incomoditat dels seus líders nacionals i les retallades del Govern ho han impedit.

R. Tugas/n. Presas
3 min
Joan Olòriz, tapat El candidat d'ICV (darrere) volia pactar amb CiU a Girona, però l'opinió d'Herrera i Boada (dreta) ho ha impedit.

Barcelona/Girona.El candidat d'ICV-EUiA a Girona, Joan Olòriz, havia aguantat la pressió fins a l'últim moment. Davant la incomoditat d'uns dirigents que basen el discurs a oposar-se durament a les retallades del govern d'Artur Mas, havia flirtejat durant setmanes amb un possible pacte amb CiU i ERC -que ja va explorar-se sense èxit el 2007- per desbancar un PSC que fa 32 anys que governa a la ciutat. Però a tres dies de les eleccions ha cedit i ahir va descartar aquesta opció. El suport de l'alcaldable de CiU, Carles Puigdemont, a la política econòmica del Govern i el xoc amb la direcció nacional han enterrat aquesta fórmula de tripartit a la basca .

Les paraules de Mas i Josep A. Duran i Lleida el dia anterior a Girona demanant que les urnes secundin les seves retallades van ser la gota que va fer vessar el got i la raó esgrimida per Olòriz per descartar CiU com a soci. L'alcaldable d'ICV-EUiA va deixar clar que no serà partícip d'un govern local que actuï com a "corretja de transmissió" de l'executiu català i ara només considera un "govern progressista".

"Diuen que al final de les campanyes el que és important és no cagar-la, i CiU dimecres no la va encertar", va sentenciar Olòriz. A més, va presentar una carta del gerent territorial de l'Institut Català de la Salut a Girona, Rafel Gràcia, en què liquidava el conveni amb l'Ajuntament per la prestació de serveis al Centre Jove de Salut i deixava d'oferir "el servei de matrona" per atendre joves. Olòriz va advertir a Puigdemont que "s'equivoca de ple" si defensa aquestes polítiques i el va instar a desautoritzar el gerent de l'ICS.

El president d'ICV a la vegueria de Girona, Joan Boada, treu importància a l'anunci i nega ara que mai s'hagin plantejat un pacte amb "la dreta". Atribueix el rumor a "la invenció del PSC i la CUP" per "fer mal" als ecosocialistes, ja que Puigdemont "no ha fet propostes ni de centredreta".

Tanmateix, la direcció respira alleujada. La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, reconeix que no els feia "cap gràcia" un possible pacte que, malgrat que ja ha existit en l'àmbit local, sempre ha estat en municipis petits i en aquest cas hauria tingut repercussió nacional. Aquesta possibilitat "s'havia parlat al consell nacional" d'ICV i la direcció compartia que hauria estat un mal pas. De fet, recorda Ortiz, els ecosocialistes ja estan plantejant actualment "noves exigències al PSC" més ambicioses per tornar-hi a pactar.

Gomà vol ser "més exigent"

Ara per ara, ICV no es planteja seriosament -excepte en casos molt puntuals- trencar una dinàmica d'aliances que l'obliga a governar exclusivament en executius d'esquerres amb el PSC i, en ocasions, amb ERC. Tanmateix, és conscient del desgast que això li comporta -sobretot en municipis on el pacte es perllonga molts anys o els seus vots no sustenten el govern, com a l'Hospitalet, on el PSC ja té majoria absoluta- i, per això, ara es planteja endurir condicions i "noves etapes". Un menor pes socialista després de la previsible davallada el 22-M, si ICV-EUiA es manté, permetria plantejar aquestes demandes.

Un dels abanderats d'aquesta opció és l'alcaldable per Barcelona, Ricard Gomà, que anuncia que seran "més exigents que mai". No acceptaran "un automatisme o una simple reedició de l'acord" i plantejaran nous elements com la renda mínima garantida, l'impuls d'ecobarris i superilles, la taxa turística, la tarifació social -segons la renda- d'equipaments i serveis públics o la derogació de l'ordenança del civisme. Això, esclar, si l'opció d'esquerres s'imposa a Xavier Trias.

stats