TENSIÓ ENTRE LES FORCES DE L'ESQUERRA ALTERNATIVA
Crònica 17/12/2010

ICV vol que l'escó de senador que ara tenia EUiA sigui per a Saura

Tant ICV com EUiA volen mantenir la seva coalició, però també totes dues reclamen el senador que els pertocaria per designació autonòmica. La necessitat de recol·locar Saura sembla l'origen del conflite.

Roger Tugas
2 min
Joan Saura va conversar ahir al Parlament amb els seus companys de partit, Joan Herrera i Jordi Guillot, i amb el diputat socialista Celestino Corbacho.

BARCELONA.El president d'ICV, Joan Saura, ja va viure en persona el primer trencament del seu partit amb Izquierda Unida (IU), el 1998, quan era diputat a Madrid. Ara, el fet de voler tornar a la capital espanyola -aquest cop com a senador- torna a enrarir la relació amb el seu soci de coalició, EUiA, que actualment ocupa l'acta a la cambra alta.

Malgrat que des d'ICV no volen confirmar -ni negar- aquesta informació, un dirigent d'EUiA va explicar a l'ARA que els ecosocialistes ja els han anunciat la seva voluntat de situar Saura en el lloc de l'actual senador per designació autonòmica, Joan Josep Nuet, líder de la formació majoritària d'EUiA, el Partit dels Comunistes de Catalunya. El Parlament constituït ahir haurà de renovar aviat els vuit senadors que li pertoca escollir, un dels quals en principi recau en el grup d'ICV-EUiA.

L'actual president dels ecosocialistes fa 22 anys que enllaça càrrecs electes i de representació, des que el 1988 va ser diputat al Parlament i fins que va exercir de conseller en els darrers dos governs. Tanmateix, en els últims comicis no va formar part de les llistes electorals i, per tant, ara no és parlamentari. Segons les fonts d'EUiA, protagonitzar ara un conflicte per voler-lo enviar al Senat donaria "una sensació de jubilació política inadmissible".

Entre l'estabilitat i la crisi

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, explica que la seva formació "no vol fer públic el nom" de qui hauria d'ocupar l'acta en disputa, però sí que assegura que seran "exigents" per tal de poder-lo escollir ells. Igualment, afirma que la coalició amb EUiA és "un acord polític amb bona salut i consolidat", però també defensa que és "raonable replantejar els equilibris" entre els dos socis, després de la pèrdua de dos diputats -tots dos d'ICV- el 28-N. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, tampoc va voler desmentir la tria de Saura.

Tanmateix, la situació es veu molt diferent des d'EUiA. La comissió nacional de la formació va aprovar dimecres a la nit una resolució que subratlla la voluntat de mantenir la coalició amb ICV, però que li exigeix "l'acompliment íntegre de l'acord" subscrit davant de notari pels dos socis per mantenir "la confiança" necessària i evitar "un camí d'inestabilitat que podria desembocar en una crisi". EUiA assegura que el pacte els garanteix un lloc a la mesa del Parlament, un escó al Senat i el càrrec de portaveu adjunt del grup parlamentari, si ho possibiliten les majories existents.

De fons també plana la incomoditat que provoca que ICV estigui col·laborant en la creació d'Equo, una formació estatal d'esquerres i verda liderada per l'exdirector de Greenpeace, Juan López de Uralde, que perjudicarà IU, amb qui fins ara ICV feia coalició. Els dos socis accepten que hauran de replantejar aviat les relacions entre ells.

stats