Crònica 26/05/2011

ICV sedueix part dels 'indignats' socialistes per resistir al cinturó

Roger Tugas
2 min

En el drama que van protagonitzar les principals forces d'esquerres el 22-M, el paper de supervivent de l'hecatombe el va encarnar ICV-EUiA. Fins i tot al cinturó (menys roig que abans), on l'ascens de CiU i PP va ser més fort, els ecosocialistes van resistir. A la demarcació de Barcelona, el PSC va passar de rebre un terç dels vots a una quarta part. Per contra, ICV-EUiA va baixar mig punt. La davallada hauria estat pitjor, però, si no haguessin aconseguit sumar part dels exvotants del PSC, tal com pretenien.

Com ja van fer per a la campanya del 28-N, els ecosocialistes van reclamar el vot dels socialistes desencantats amb les reformes econòmiques del PSOE, que han comptat amb la necessària col·laboració dels 25 diputats del PSC a Madrid. L'imprevist èxit d'ICV-EUiA a Barcelona, on ha rebut un 1% més de vot que li ha aportat un nou regidor mentre Jordi Hereu es dessagnava, també s'ha reproduït en altres ciutats del cinturó, especialment en les governades des de temps immemorials pel PSC.

Aquest nous suports han servit per compensar parcialment la desmobilització de part del seu electorat i la fuita a altres llistes. Així, per exemple, mentre a Cornellà de Llobregat el PSC baixava el percentatge de vot un 14,5%, ICV-EUiA l'incrementava un 0,3%. A l'Hospitalet de Llobregat o Mataró la proporció és equivalent. Fins i tot en municipis com Sant Adrià de Besòs o Ripollet, on el nombre de votants socialistes s'ha reduït dràsticament, el percentatge d'electors ecosocialistes ha pujat més d'un 3%.

En la majoria de casos aquest transvasament no ha permès a ICV-EUiA millorar resultats. Només ha valgut per frenar la reculada. És el cas de Sant Feliu de Llobregat -on són ara primera força-, Terrassa, Esplugues de Llobregat, Rubí o Sant Boi de Llobregat. Per contra, en ciutats com Badalona, on el PSC ha mantingut resultats, els ecosocialistes han baixat del 15,8% a un 8,9% dels vots.

Aquest suport nouvingut l'ha detectat la direcció d'ICV, segons la seva portaveu, Laia Ortiz, que avisa, però, que l'actitud de l'electorat és "complexa". "Nosaltres absorbim una part del vot del PSC -assegura-, però una altra -especialment a l'àrea metropolitana- se'n pot anar al PP". Els candidats de cada municipi, els governs previs d'un color o de l'altre o la presència de més opcions d'esquerres dificulta l'anàlisi de la situació.

Així, a Granollers o Martorell, on el PSC no ha patit davallades importants, els ecosocialistes han aconseguit créixer. I en ciutats com Sabadell, on els socialistes s'han mantingut, ICV-EUiA també ha pogut aguantar. També sembla clar que ERC no és l'únic damnificat al cinturó roig per l'ascens de la CUP, sinó que els ecosocialistes també en pateixen les conseqüències. És el cas de Sant Cugat o Molins de Rei. En aquesta última ciutat, la llista afí a ICV ha perdut la meitat de vots i ha passat de primera a quarta força, superada per la CUP.

Caldrà veure si els ecosocialistes consolidaran el nou votant, però segur que els servirà -potser temporalment- per sobreviure al temps de vaques magres mentre intenten recuperar el seu antic electorat.

stats