Crònica 23/05/2011

ICV salva els mobles tot i no poder governar

Núria Martínez
2 min
Ricard Gomà i Joan Herrera, ahir a la seu electoral ecosocialista.

L'electorat fidel i ideològic d'ICV-EUiA va tornar a treure el cap en la jornada electoral d'ahir. La candidatura ecosocialista va aconseguir cinc regidors a Barcelona, és a dir, en va guanyar un respecte a les últimes eleccions i es va erigir com l'única força d'esquerres de Barcelona que no ha vist perjudicats els seus resultats. Així, el candidat ecosocialista, Ricard Gomà, va superar l'handicap de ser un polític desconegut per la ciutadania, i va aconseguir igualar els millors resultats que ha tret històricament la formació a la capital catalana. Per tant, tot i la crisi que viu l'esquerra en l'àmbit europeu, els verds van aconseguir créixer en nombres absoluts i de regidors. Al bell mig del barri de l'Eixample, a l'hotel Catalunya Berna, la militància predominantment jove va mostrar el seu suport incondicional a Gomà i es va mostrar conforme amb els resultats obtinguts.

No obstant això, tot i mantenir-se com l'única força d'esquerres que no ha vist reduïts els seus resultats, els simpatitzants i els dirigents ecosocialistes mostraven un optimisme agredolç. La formació ja va deixar de formar part del govern el 28-N, i després de 32 anys formant part de l'executiva municipal, per primer cop des del restabliment de la democràcia, ICV passarà a l'oposició. El candidat ecosocialista, doncs, va valorar de manera "molt positiva els resultats", i es va enorgullir de "ser la força d'esquerres que més ha radicalitzat el seu discurs, i que més beneficiada n'ha sortit". Gomà, envoltat de la plana major del partit, i observat des de l'ombra per l'excandidata Imma Mayol, va destacar la "bona campanya realitzada que representava la Barcelona rebel i creativa, de l'esperança, de la lluita i de la transformació". L'alcaldable, que va felicitar el candidat de CiU, Xavier Trias, va mostrar el seu temor per la nova etapa que s'albira, però va afirmar que la confrontaran "amb totes les seves forces".

Moviment indignat i decebedor

En la valoració dels resultats, no va passar per alt el moviment social dels indignats acampats i decebedor amb la classe política, i el grup ecologista va mostrar la seva voluntat de convèncer-los. Així, el líder del grup municipal va assegurar haver-se sentit "interpel·lat per les acampades" i va afegir que el repte a partir d'ara, és "compartir la rebel·lió que els uneix". En la mateixa línia, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va afirmar que, "modestament, volia sentir la veu de la gent indignada", i que davant "el futur espès que s'augura", necessiten estar acompanyats "de persones reivindicatives com ells".

Herrera també va es va lamentar de l'alta abstenció i del vot en blanc, i va reivindicar la necessitat "d'articular una nova manera de fer política, amb més justícia i més diàleg". Segons Herrera, aquest és l'antídot per combatre la desafecció.

stats