MAPA LOCAL DESPRÉS DEL 22-M
Crònica 16/03/2011

ICV es planteja sumar-se a un pacte entre CiU i ERC a Girona

ICV pot ser l'inesperat soci que després del 22-M doni a CiU l'alcaldia de Girona, un feu socialista durant 32 anys. Veuen esgotat el PSC i volen arrossegar la federació a postures més progressistes.

Roger Tugas
2 min
ICV es planteja sumar-se a un pacte entre CiU i ERC a Girona

Barcelona.Després de les municipals del 2007, va estar a punt de saltar la sorpresa quan, amb les negociacions amb el PSC encallades, ERC i ICV-EUiA de Girona van obrir converses amb CiU per pactar un govern local. Hauria suposat una fórmula similar al tripartit a la basca -que agrupava PNB, EA i EB en l'anterior legislatura a Euskadi-, però l'opció final va ser el tripartit d'esquerres. No s'ha verbalitzat mai en públic, però va ser la direcció nacional ecosocialista qui va imposar el pacte. Ara les reticències són molt més petites i no hi ha vetos a CiU. "Excepte amb el PP, estem oberts a qualsevol acord", assegurava ahir a l'ARA el diputat i president d'ICV a la vegueria de Girona, Joan Boada. Un acord d'aquestes característiques seria històric: el primer en una gran ciutat. Fins ara només s'havia donat en poblacions mitjanes, com Cerdanyola del Vallès, amb alcaldia d'ICV, i des de fa poc a Figueres.

Quan conegui el repartiment de regidors del 22-M, el partit de Boada valorarà "molt més les propostes que els partits i noms" tot i que hauran de ser "progressistes i d'esquerres". És evident que ICV ho tindrà "difícil" per pactar "amb una CiU que planteja retallades, clarament de dretes", però és simptomàtic que el seu candidat, Joan Olòriz, no farà campanya reivindicant un tripartit d'esquerres com sí que feia durant les eleccions catalanes o en ciutats com Barcelona.

De fet, un dels objectius del discurs d'ICV serà forçar la federació a moderar el seu discurs conservador. I amb les ganes que té Carles Puigdemont, candidat de CiU, de ser alcalde, és probable que centri la campanya en aspectes en què són molt més propers, com la regeneració democràtica -el PSC sempre ha governat i Pia Bosch, la seva nova candidata, que ha substituït l'actual alcaldessa, Anna Pagans, no es veu com una renovació-. Un altre element que pot empènyer ICV a repensar la política d'aliances és que l'actual pacte no ha estat senzill. "La relació amb els altres socis no sempre ha estat pacífica", reconeix Boada.

Enquestes hostils per al PSC

A banda, cal recordar que les enquestes fins ara no preveuen una majoria d'esquerres i, com a úniques fórmules de govern, quedarien l'acord a la basca o la sociovergència. CiU prioritza el primer acord i ERC ja ha afirmat que es troba "més a prop" de la federació que del PSC. Boada reconeix que ICV té "vocació de govern" i fa una "valoració positiva" de les àrees gestionades: educació, polítiques socials i medi ambient. Si les volen seguir liderant, un pacte amb CiU pot ser l'única opció.

Si fructifica l'acord, seria menys sorprenent que el 2007, però no fàcil. ICV fixa les seves línies vermelles en la promoció del transport públic, el manteniment dels recursos en serveis socials i educació i la potenciació de la participació ciutadana. El PSC, a més, tampoc no es tanca a cap pacte, fins i tot de "poc naturals", com amb CiU. Totes les opcions estan sobre la taula.

stats