REFORMA DEL SECTOR FINANCER
Crònica 10/04/2011

Ibercaja i Santander es partiran els actius i la xarxa de la CAM

Toni Garganté
2 min

Barcelona.Ibercaja i el Santander han quedat com a finalistes en la cursa per comprar Caja Mediterráneo (CAM). Les dues entitats es partirien els actius i la xarxa de la caixa alacantina en un procés que s'ha de convertir gairebé en una subhasta i que es pot tancar en els pròxims dies, segons van manifestar fonts del sector. El problema segueix situant-se en el tractament que tindran els actius immobiliaris tòxics de la CAM, que cap dels compradors potencials vol i que podrien segregar-se en una entitat independent.

La resta de candidats interessats a adquirir la CAM, com el BBVA, el Banc Sabadell i el Popular quedaran en segon pla. De fet, tothom estava esperant els moviments dels dos grans bancs espanyols, el Santander i el BBVA, després que La Caixa desestimés un possible interès per l'entitat alacantina. El mateix director de La Caixa, Juan Maria Nin, va dir aquesta setmana que fins al juny no estudiaran cap operació corporativa, perquè ara la prioritat és la creació de Caixabank. Per la seva banda, el president del BBVA, Francisco González, va dir divendres que no li sembla bé que els diners públics del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) passin cinc anys en el capital de les caixes que així ho sol·licitin. Per González, s'hauria de fer una privatització directa i ràpida.

Arribats a aquest punt, la CAM i el Banc d'Espanya van pactar el termini d'una setmana a partir del con- sell d'administració de divendres 1 d'abril, en el qual la caixa alacantina va optar per seguir en solitari i abandonant la fusió freda (SIP) amb Cajastur i les caixes d'Extremadura i Cantàbria, perquè l'entitat definís el seu projecte. En la mateixa reunió, la CAM va aprovar demanar al FROB 2.800 milions d'euros, cosa que suposa la pràctica nacionalització de l'entitat, atès que la seva valoració total podria arribar als 3.000 milions.

Després del fracàs de Banco Base, Cajastur i les entitats extremenya i càntabre seguiran amb la seva integració, amb la voluntat de presentar demà el seu pla al Banc d'Espanya. El volum d'actius de les tres caixes superarà els 53.000 milions, i la morositat arribarà al 4,2%, amb un capital principal ( core capital ) del 8,4%. El banc que formaran tindrà 1.400 oficines i una plantilla de 6.500 empleats.

stats