CRISI FINANCERA
Crònica 02/03/2012

Ibercaja manté l'interès per Unnim

La integració d'Ibercaja i Caja 3 no arriba als 100.000 milions d'actius necessaris que demana el Banc d'Espanya per subsistir. Així, l'antiga caixa aragonesa continua interessada a adjudicar-se la catalana Unnim.

Toni Garganté
2 min
Oficines de Saragossa d'Ibercaja i Caja Inmaculada, dues de les entitats que han aprovat la seva fusió aquesta setmana.

BARCELONA.La integració que han acordat els consells d'administració d'Ibercaja i Caja 3 (Caja Inmaculada, Caja Círculo i Caja Badajoz) ha estat la primera de la nova onada de fusions que preveu l'últim pla de mesures del ministeri d'Economia. L'entitat que en sortirà tindrà uns actius de 65.000 milions d'euros, un volum de negoci de 104.000 milions, una xarxa de 1.622 oficines i un total de 3,3 milions de clients. Però no n'hi haurà prou.

El pla del ministre Luis de Guindos té com a objectiu augmentar la salut financera de bancs i caixes -després que s'elevés a 52.000 milions el sanejament pels actius immobiliaris- i fer més grans les entitats. El Banc d'Espanya recomana que el llindar es fixi en els 100.000 milions. Per això, Ibercaja, una de les poques entitats que havia optat per mantenir el futur en solitari un cop acabada la primera tongada de fusions de l'any passat, ha buscat parella de ball ràpidament.

Mentrestant, la subhasta de privatització d'Unnim continua pendent. La setmana que ve s'adjudicarà, segons fonts del sector. Ibercaja, juntament amb Banco Santander, el BBVA i el Popular, han presentat ofertes vinculants. Els mateixos portaveus van assegurar ahir que Ibercaja manté l'interès per quedar-se amb Unnim. De fet, l'entitat amb seu a Saragossa pot haver presentat l'operació amb Caja 3 amb una certa pressa amb l'objectiu de pressionar el Banc d'Espanya, que es qui ha d'adjudicar Unnim a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

D'aquesta manera, Ibercaja demostra a l'organisme regulador que governa Miguel Ángel Fernández Ordóñez que comença a fer els deures amb la integració de Caja 3. Unnim compta amb uns actius de 30.000 milions, la qual cosa suposa que Ibercaja podria superar tranquil·lament els 100.000 milions.

D'altra banda, l'entitat aragonesa és l'única que manté l'estructura de caixa, tot i que també ha hagut de crear un banc. Aquest detall pot ser positiu per a l'obra social d'Unnim, que ara mateix espera la subhasta amb molt d'interès. El pressupost de l'obra social per a aquest any s'ha reduït un 57,5%, fins als cinc milions.

stats