ENERGIES RENOVABLES
Crònica 30/12/2010

Iberdrola i Enel apel·len al nou Govern contra el concurs eòlic

Enel, Iberdrola, Eissl i Gironina d'Energies Renovables han al·legat al departament d'Economia contra l'adjudicació definitiva de les ZDP, que dóna l'hegemonia eòlica a Gas Natural Fenosa i Alstom Wind.

Ignasi Pujol
2 min
Iberdrola i Enel apel·len al nou Govern contra el concurs eòlic

BarcelonaLes crítiques de dues de les grans companyies elèctriques espanyoles, Iberdrola i Endesa, contra la resolució del concurs de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya s'han materialitzat. El departament d'Economia de la Generalitat va rebre dilluns quatre recursos d'alçada referents al macroconcurs eòlic, que suposa la promoció de 769 megawatts (MW) d'energia eòlica (la potència instal·lada actual és de 834 MW) i una inversió de 1.263 milions d'euros.

El recurs d'alçada és una mesura de caràcter administratiu a través de la qual s'intenta que un òrgan superior revisi un acte dictat per un altre òrgan que en depèn jeràrquicament. Aquest instrument és anàleg a un recurs d'apel·lació judicial, però és un pas previ als tribunals.

Els quatre recursos presentats corresponen a Enel Green Power Espanya (que es va presentar al concurs eòlic català de la mà de les empreses lleidatanes Acsa i Corporació Alimentària Guissona), Iberenova Promociones (societat controlada per Iberdrola), Eissl (participada per Banc Sabadell, Catalunya Caixa i Copcisa) i Gironina d'Energies Renovables (empresa gestionada per quatre empresaris i domiciliada a Madrid). Iberdrola i Enel, l'elèctrica italiana que té el 92% d'Endesa, van ser les empreses més crítiques en conèixer l'adjudicació definitiva del departament liderat per Antoni Castells.

L'aliança de Gas Natural Fenosa i Alstom Wind (antiga Ecotècnia) va adjudicar-se el 60% de la potència licitada, i la resta de megawatts es reparteixen entre la catalana Fersa, que té una aliança amb l'empresari gallec Manuel Jove, FCC i el grup familiar Ros Roca, i el consorci de Comsa Emte i Gamesa.

Altres perdedors

El concurs de les ZDP va rebre un total de 57 ofertes de vint grups empresarials. La finalització del període de sol·licitud de recurs d'alçada amb quatre peticions suposa que bona part dels perdedors del concurs han preferit no optar per aquesta via. És el cas d'Acciona, la portuguesa EDP, ACS, l'elèctrica alemanya RWE i Ibereólica.

Iberdrola, primer operador mundial en renovables, va dir que el concurs català no havia estat prou transparent i que s'havien vulnerat algunes de les bases del concurs. Des del sector, asseguren que la batalla judicial es pot donar gairebé per garantida.

El fins ara director general d'Energia i Mines, Agustí Maure, sempre s'ha mostrat convençut de la validesa del procés i ha convidat els perdedors a iniciar els tràmits judicials que creguin convenients. Francesc Xavier Mena, el nou conseller encarregat de l'àrea energètica serà qui haurà de decidir sobre els recursos d'alçada presentats. Tindrà tres mesos per fer-ho.

Des de CiU s'han mantingut prudents respecte a la resolució del concurs, però reconeixen que és improbable que se'n modifiqui el resultat. La judicialització del procés dificultaria el compliment del Pla de l'Energia de Catalunya, que preveia arribar als 3.500 MW de potència eòlica l'any 2015. Catalunya ocupa actualment el vuitè lloc del rànquing estatal de producció eòlica.

La Generalitat ja està immersa en diversos processos judicials amb promotors eòlics. Un d'aquests processos, amb Eissl, entronca amb un dels recursos d'alçada presentats. El Govern va suspendre (per falta d'evacuació elèctrica) la tramitació de cinc parcs a Lleida que ara s'inclouen en una de les ZDP assignades a Gas Natural. El conflicte ja ha arribat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

stats