EFICIÈNCIA
Crònica 25/03/2011

Iberpotash i Gas Natural volen instal·lar un magatzem a Súria

T.g.
2 min
Les mines tenen les condicions necessàries per acollir magatzems de gas.

Barcelona.Iberpotash, l'empresa que explota les mines de potassa de Súria-Sallent, i Gas Natural van mostrar ahir el seu interès a participar en l'estudi per instal·lar un magatzem de gas a l'interior de les cavitats de la muntanya. En dos comunicats, les dues empreses van destacar la seva col·laboració en el projecte anunciat ahir pel president de la Generalitat, Artur Mas.

De fet, Mas fins i to va citar la companyia gasista que presideix Salvador Gabarró, amb la qual està negociant el projecte. El president català va justificar la utilització de part de les mines de Súria per si algun dia hi ha una situació d'emergència que faci necessari recórrer a aquest tipus de reserves energètiques. Artur Mas no va donar més detalls, i es va limitar a argumentar que inclourà aquesta infraestructura energètica en el pla que prepara per al 2012.

La instal·lació d'un magatzem de gas a l'interior d'una conca minera ja es va plantejar fa anys a Cardona. El projecte no es va tirar endavant finalment per la forta oposició local. D'altra banda, en el pla d'emmagatzematge vigent depenent de Madrid que finalitza el 2016 hi ha previstes instal·lacions d'aquesta mena, però en tres categories. D'aquesta forma, el magatzem de Súria seria de categoria B, i això vol dir que no seria catalogat d'urgent, van assegurar fonts del sector. En tot cas, els estudis de viabilitat d'aquesta mena d'infrastructures tarden anys.

Súria i la zona del Bages tenen unes característiques geològiques favorables per a la ubicació d'aquest tipus de magatzems de gas, per la impermeabilitat i l'estabilitat que tenen, i s'estudien diverses alternatives en mines de sal, informa Efe. Els magatzems de gas són instal·lacions liberalitzades a Espanya, i tant Enagás com altres companyia poden dur a terme aquestes inversions, que serveixen per oferir subministrament de gas en cas que es tallin les vies naturals d'accés de flux per conflictes internacionals, accidents o diversos fets inesperats.

stats