DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 25/11/2011

Iceta manté el pols

Miquel Iceta no renuncia a liderar el PSC però vol fer-ho des de la unitat i la integració. Només serà primer secretari si hi ha una llista de consens, cosa difícil, perquè, de moment, n'hi ha tres.

Pere Martí
3 min

BARCELONA.Si és per Miquel Iceta no hi haurà guerra. Vol ser primer secretari del PSC sense sang, sense enfrontaments, prioritzant les idees a les persones. Ahir, en una conferència a la seu del PSC de l'Eixample, va postular-se com a primer secretari, però va evitar fer-ho de manera explícita, perquè va exhibir un plec de condicions per ser-ho que, a hores d'ara, no es compleixen, com ara que hi hagi una sola llista. "Queden tres setmanes per aconseguir-ho", va comentar a la sortida, mentre rebia les abraçades dels presents, que van ser molts i de tots els sectors del partit, començant pels altres candidats, Àngel Ros i Joan Ignasi Elena. Pere Navarro no hi va poder assistir perquè tenia ple a l'Ajuntament de Terrassa.

En una exhibició d'ambigüitat calculada, mesurant les paraules fins al mil·límetre, l'encara vice-primer secretari del PSC va assegurar: "El meu objectiu no és presentar una candidatura per enfrontar-la a la que presenti un altre company o companya". Però en el paràgraf següent de la conferència afegia: "Subratllo novament la meva disposició a fer el que calgui per allò que crec que ens convé més a tots: encertar el rumb, fer un congrés d'integració i elegir un bon equip".

Durant la seva intervenció no va dubtar a vendre's com un bon candidat: "¿Jo podria ser un bon primer secretari per al partit en aquests moments? Crec que sí". I en va enumerar els motius: l'experiència política, la capacitat d'anàlisi, de treball en equip i de comunicació, el seu tarannà obert i integrador, la capacitat de sumar i de relligar sensibilitats, perquè pot oferir una dedicació exclusiva al partit i no ha d'atendre cap altra obligació, perquè com a diputat al Parlament pot exercir tasques d'oposició i d'alternativa, i perquè no es planteja com a objectiu presentar-se a les eleccions primàries per ser candidat a la presidència de la Generalitat, tot i que després tampoc ho va descartar.

Tot i vendre's com un bon candidat, també va enumerar els seus defectes o inconvenients que li poden impedir ser candidat a primer secretari: "Sóc conscient que sóc coresponsable d'errors i mancances que hem comès al llarg del temps. Potser això i la meva veterania política fan que avui no sigui la persona més adequada per encapçalar la direcció". Un pas endavant, un endarrere, tota l'estona. "Crec que sé bé el que cal corregir", deia, per afegir tot seguit: "La meva eventual candidatura a la primera secretaria del PSC no és el més important".

Malgrat aquesta ambigüitat calculada, no es va estar d'enviar uns quants dards al seu principal rival, Pere Navarro, entrant ja al cos a cos. Entre altres coses, va remarcar que el primer secretari ha de tenir dedicació exclusiva, i Navarro és alcalde. També va desvincular la primera secretaria de la candidatura del 2014, mentre que l'alcalde de Terrassa defensa que siguin la mateixa persona. Fins i tot va enverinar el dard quan va advertir que "no n'hi ha prou parlant de renovació i canvis, cal saber en què consisteixen i tenir prou determinació per impulsar-los".

En cap moment va pronunciar la frase que tothom esperava, però va ser prou hàbil per deixar la porta oberta per arribar a la primera secretaria del PSC. De moment, amb el seu discurs va aconseguir desactivar Àngel Ros, que està més interessat a ser candidat el 2014 que a ser primer secretari, però encara queden en cursa Elena i Navarro. Un assistent, a la sortida, va comentar: "Iceta té les idees, però Navarro té els delegats".

stats