Crònica 04/02/2011

El Iemen repeteix "jornada de la ira" tot i les reformes del president

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Almenys 20.000 persones es van manifestar a la capital.

Les protestes s'escampen pel món àrab i el Iemen torna a fer-se sentir per reclamar un govern més democràtic. Després d'una setmana de la primera manifestació de suport a Egipte, a la capital del país, Sanà, es van congregar ahir més de 20.000 persones per demanar la dimissió del president, Ali Abdul·lah Sàleh. Les mesures de Sàleh per frenar les protestes no han servit. Dimarts passat el president, al poder des de fa 32 anys, va anunciar que no es presentarà una altra vegada a les eleccions del 2013 i que congela una reforma constitucional per accedir al mandat vitalici.

La manifestació d'ahir en contra del govern també va tenir l'altra cara de la moneda. Milers de persones van donar suport al president del Iemen al centre de la capital amb crits de "Sí al president. No al caos. Sí a l'estabilitat!". Els eslògans s'alternaven així amb els de l'oposició: "El poble vol que el règim canviï" i "No a la corrupció, no a la censura!". Tot i això, la manifestació va ser del tot pacífica i només hi van haver alguns incidents al sud del país. La policia va llançar gasos lacrimògens als manifestants a la ciutat costanera d'Adèn, va arrestar 20 persones i va haver-hi dos ferits.

Algèria permetrà les reunions

Cada cap d'estat als països àrabs s'enfronta a les protestes com creu pertinent. Mentre a Jordània s'apugen les subvencions als ciutadans, el president d'Algèria, Abdelaziz Bouteflika, va decidir ahir suprimir l'estat d'emergència "en un futur molt proper". De totes maneres, encara no està clar quan es retirarà exactament la llei, que es va imposar el 1992. Bouteflika ho va fer públic ahir i va afegir que es permetran les reunions a tot el país excepte a la capital, Alger. També va voler recordar que l'estat d'emergència es va imposar sota "l'única premissa de lluitar contra el terrorisme". Fins ara les manifestacions públiques estaven prohibides a Algèria d'ençà del conflicte islamista del 1990.

stats