COMERÇ
Crònica 11/12/2011

Ikea capeja una llei "restrictiva" per obrir més centres a Catalunya

El pla d'expansió d'Ikea preveu obertures a Tarragona i Girona abans del 2020. L'empresa lamenta que la legislació "restrictiva" a Catalunya impedirà obrir-hi almenys un gran centre comercial.

N. Presas / D. Revenga
3 min
El Govern està elaborant la futura llei de comerç, que mantindrà l'obligació de situar les grans superfícies en trames urbanes, i no revela si preveu introduir-hi excepcions.

GIRONA / TARRAGONAL'estratègia de la multinacional sueca d'ampliar presència a Catalunya en els vuit anys vinents continua, tot i la dificultat que la llei de comerç afegeix a l'hora de trobar sòl que s'adeqüi a les seves necessitats. Aquesta trava, però, no compromet les futures inversions previstes, segons afirma el responsable de comunicació d'expansió a Espanya, Rodrigo Sánchez.

El principal escull, segons la normativa, rau en l'obligació d'ubicar els grans equipaments comercials de més de 2.500 m en trames urbanes consolidades de municipis de més de 50.000 habitants o capitals de comarca. A la pràctica, això limita les opcions i suposa una "carència de sòls" que complica a Ikea poder tirar endavant projectes que requereixen terrenys de 100.000 m en el cas de botigues i 300.000 m en el cas dels centres comercials, que l'empresa vol potenciar a tot l'Estat. Precisament la limitació pel que fa als centres comercials és un altre handicap per a Ikea, que defensa que amb aquestes instal·lacions en lloc de botigues podria millorar els accessos, controlar l'oferta comercial i d'oci i treure'n el consegüent rendiment econòmic.

La Generalitat, que prepara la nova llei de comerç per a finals de l'any que ve o principis del 2013, assegura que mantindrà el requisit que fa que els grans establiments s'ubiquin dins de trama urbana i declina precisar si tindrà en compte excepcions en altres requisits.

Tot i això, la maquinària per implantar-se a Tarragona ja està en marxa i el projecte de Girona, tot i que en una fase "molt més inicial", també va endavant. A la capital tarragonina, Ikea ja està "buscant activament terrenys". Empresa i ajuntament fa mesos que negocien per alliberar terrenys ubicats al costat de la carretera T-11, l'autovia que uneix la ciutat amb Reus. Es tracta de terrenys de titularitat pública majoritàriament i les converses se centren a parlar amb els propietaris particulars de la zona per donar via lliure a la construcció del futur establiment de la marca de mobles.

Els plans d'expansió fins al 2020 permetran a Ikea passar de les actuals 13 botigues a Espanya fins a les 27, amb l'obertura de 14 nous establiments, dels quals 8 seran centres comercials. La pròxima inauguració és imminent, el 20 de desembre a Valladolid, i la següent ja serà la botiga de Sabadell, que obrirà l'any que ve i es convertirà en el centre Ikea més gran de l'Estat.

Competència municipal

Ikea és una inversió cobejada pels llocs de treball que crea -400 només de directes- i l'activitat econòmica i els impostos que genera. Per això, els municipis entren en competència per atreure la multinacional. Va passar amb la botiga de Sabadell, que inicialment s'havia previst a Sant Cugat del Vallès, i ha tornat a passar ara. En el cas de Tarragona, Reus també s'havia postulat per acollir la nova botiga d'Ikea. A Girona, en canvi, la situació és més complexa i, per ara, menys definida.

Girona i Figueres no amaguen l'interès en la instal·lació als seus termes municipals. La veritat, però, és que hi ha dues opcions, Salt i Fornells de la Selva, que per proximitat a l'autopista i disponibilitat de terrenys semblen més adients a les necessitats d'Ikea. El seu problema és que no compleixen els requisits que estableix la llei, ja que ni tenen més de 50.000 habitants ni són capitals de comarca. Salt deixa la decisió en mans del Govern i addueix la seva condició de municipi assimilat per encabir-se a la normativa, mentre que Fornells ha demanat canvis legislatius. Més al nord, Figueres també presenta les seves credencials: capitalitat de comarca i proximitat amb la Catalunya del Nord.

stats