Crònica 06/05/2011

Les Illes Balears podrien tornar a girar a la dreta

Roger Tugas
2 min
Les Illes Balears podrien tornar a girar a la dreta

Barcelona.A diferència del País Valencià, a les Illes Balears els casos de corrupció sí que passen factura. Però en aquest cas no és el PP qui els protagonitza, sinó els conservadors regionalistes d'Unió Mallorquina -ara refundats en Convergència per les Illes-, que, segons el CIS, no retindrien cap dels seus tres diputats. I precisament qui se'n beneficiaria directament és el PP, que passaria de 29 a 32 o 33 escons, i obtindria així una còmoda majoria absoluta -que se situa en 30 diputats- i recuperaria el govern autonòmic. El seu candidat, José Ramón Bauzà -el líder popular més espanyolista que es recorda a les Illes -, es perfila com el futur president balear.

Així, l'ascens popular no es deu, com en altres territoris, a un descens dels socialistes, ja que el PSIB-PSOE que lidera Francesc Antich mantindria els seus 22 escons o fins i tot en podria guanyar un més. Les forces nacionalistes i d'esquerres, per la seva banda, retrocedirien lleument. El 2007 anaven juntes i van aconseguir cinc diputats i ara, per separat, Esquerra Unida en mantindria un i la coalició del PSM i Iniciativa Verds (IV) -escissió federalista d'EU- en retindria tres. Altres partits com la Lliga Regionalista -escissió autonomista del PP-, UPyD o Esquerra quedarien fora del Parlament.

Precaució amb els sondejos

La majoria precària amb què governaven les esquerres i UM -amb un acord que es va trencar fa un any arran de la corrupció que sacsejava els regionalistes- difícilment tindrà continuïtat després del 22-M, malgrat que les forces progressistes no patirien gaire desgast pel seu pas pel govern. L'actual president, Antich, es va mostrar optimista, tot i el sondeig del CIS, i va assegurar que "si tot el centreesquerra" va a votar, es podrà mantenir al govern. Bauzà també va pronunciar-se prudent i va afirmar que seria propi "del gènere tonto el qui cregui que això esta guanyat".

Alguns elements poden fer variar les xifres, ja que, durant les dates en què es va fer l'enquesta, UM encara no s'havia refundat en Convergència i Entesa per Mallorca no havia entrat a la coalició entre PSM i IV. Tanmateix, sembla difícil que l'esquerra pugui barrar el decidit avenç del PP cap al govern.

stats